Zoeken

Rabat verplicht sluiting hamams

3 februari 2024 - 07:00 - Marokko

©

In een poging de watercrisis aan te pakken, hebben steeds meer Marokkaanse steden besloten tot de sluiting van hamams, met als recentste voorbeeld de hoofdstad Rabat.

De hoofdstad heeft beperkingen opgelegd aan het gebruik van drinkwater, waarbij specifieke activiteiten zoals het schoonmaken van openbare plaatsen, het besproeien van groenstroken en het wassen van voertuigen nu verboden zijn, tenzij er gebruik wordt gemaakt van gerecycleerd water of andere niet-traditionele waterbronnen.

Lees ook: Casablanca: hamam-eigenaren trotseren de wet

De prefectuur van Rabat-Salé-Kenitra heeft aangekondigd dat er voor bepaalde activiteiten geen drinkwater meer mag worden gebruikt, waarbij alternatieven zoals behandeld water uit het openbare netwerk moeten worden ingezet. Deze maatregelen zijn onderdeel van een bredere strategie om het watergebruik in de hoofdstad te verminderen en de beschikbare voorraden te beschermen.

Daarnaast worden de operationele uren van hamams beperkt tot vier dagen per week, met een verbod op opening op maandag, dinsdag en woensdag. Zwembaden mogen slechts eenmaal per jaar worden gevuld en moeten zijn voorzien van waterrecycling- en filtratiesystemen. Overtreders van deze regels riskeren waarschuwingen, tijdelijke sluitingen of zelfs de intrekking van hun vergunningen.

Lees ook: Marokko: hamams bedreigd met definitieve sluiting

De waterdistributie zal worden aangepast om ruimte te maken voor deze en andere restrictieve maatregelen. Het planten van waterintensieve planten en grassen is nu verboden. Deze beslissingen zijn genomen tegen de achtergrond van een steeds nijpender wordende waterschaarste in het koninkrijk.

Bladna.nl