Zoeken

Marokko pakt watercrisis aan met strikte maatregelen

30 december 2023 - 15:00 - Marokko

©

In Marokko is de watercrisis steeds zorgwekkender. Premier Aziz Akhannouch en zijn regering implementeren strikte maatregelen om het watertekort effectief aan te pakken.

Een recente circulaire van Abdelouafi Laftit, minister van Binnenlandse Zaken, instrueert Wali’s en gouverneurs van prefecturen en provincies om onmiddellijk strenge maatregelen te nemen om de gevolgen van de aanhoudende droogte te verminderen en het watergebruik te rationaliseren.

Lees ook: Marokko gaat watergebruik drastisch beperken

De maatregelen omvatten regelmatige bijeenkomsten met waterdistributiebedrijven voor het bijwerken van waterconsumptiekaarten per wijk, het opsporen en repareren van lekkages in waterleidingen, het bestrijden van frauduleuze watergebruiken zoals ongeoorloofde aansluitingen, en strikte beperkingen op het gebruik van water voor het irrigeren van openbare ruimtes, schoonmaken van openbare wegen, vullen van zwembaden en voor waterintensieve gewassen. Deze beperkingen zijn in overleg met het ministerie van Landbouw vastgesteld.

Wali’s en gouverneurs zullen samenwerken met externe diensten van de betrokken ministeries om de impact van waterstress op de bevolking en economische activiteiten te beperken. Ze zullen zich richten op het heractiveren van regionale comités die toezicht houden op het nationale programma voor watervoorziening, het versnellen van waterprojecten, het ontwikkelen van waterrecyclingprogramma’s, het voorzien van water via tankwagens in getroffen gebieden en het aanleggen van drinkwaterpunten voor vee.

Lees ook: Marokko overweegt water af te sluiten

Tot slot zal een maandelijks rapport worden opgesteld dat de uitgevoerde acties, de voortgang en de huidige watersituatie in de regio’s weergeeft, schrijft Le Matin. Dit rapport is essentieel voor de evaluatie en verdere planning.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team