Zoeken

Rabat: politie vindt historisch kanon net op tijd terug

24 oktober 2020 - 15:30 - Gemeenschap

©

De politie van Rabat heeft een eeuwenoud traditioneel kanon teruggevonden. Het kanon weegt ongeveer 900 kg en werd gestolen uit de Kasbah van de Oudaya’s.

Tijdens de lockdown werd er in Salé een historisch wapen gestolen. De criminelen hebben waarschijnlijk voorbeeld genomen aan deze daad, door op hun beurt een oud kanon te stelen op de site van de Kasbah van de Oudaya’s in Rabat. Ze hebben daarbij geen rekening gehouden met de waakzaamheid van de veiligheidsdiensten die hen snel wisten op te sporen.

Volgens het dagblad Assabah werd het kanon teruggevonden in de oven die zorgt voor de verwarming van een traditionele hamam in de omgeving van Sidi Fateh in de oude medina. Eeuwen geschiedenis zouden in een handomdraai zijn omgesmolten voor de opbrengst van brons en koper, als de politie niet op tijd was ingegrepen. Ambtenaren van het Ministerie van Cultuur, het Nationaal Instituut voor Archeologie en Erfgoed, de militaire inspectie van Rabat en de nationale- en militaire inlichtingendiensten, kwamen ter plekke om het kanon te recupereren.

Onder toezicht van de procureur des Konings bij de rechtbank van eerste aanleg in Rabat, werd een onderzoek geopend om de omstandigheden waarin een voorwerp van dergelijke waarde op straat stond helder te krijgen. De eigenaar van de hamam werd gedagvaard, evenals een ambtenaar van het Nationaal Instituut voor Archeologie en Erfgoed (Insap). Deze laatste moet tegenover de onderzoekers rechtvaardigen waarom hij de autoriteiten niet op de hoogte heeft gebracht van de verdwijning van het historisch kanon. Het lopende onderzoek moet ook uitwijzen of deze diefstal verband houdt met de zaak die in Salé plaatsvond. Hiervoor werden er drie inbrekers aangehouden en voor de rechter gebracht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team