Zoeken

Marokkanen in het buitenland dienden 200 klachten in bij Binnenlandse zaken

21 november 2020 - 17:00 - Marokkanen in het buitenland

©

Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft enorm veel klachten ontvangen van burgers, administraties en instellingen. Op 21 september bedroeg het aantal klachten 20.193, terwijl dat er op hetzelfde moment vorig jaar 6817 waren, dat is een stijging van 196%.

De algemene inspectie van de nationale administratie heeft zojuist een onderzoek geopend naar deze klachten die gericht zijn aan het koninklijk kabinet, meldt het dagblad Assabah.

De inspectie meldt dat de regio Rabat-Salé-Kenitra het record breekt met 649 klachten, gevolgd door Casablanca-Settat met 533, Marrakech-Safi (313), Oriental (254), Fez-Meknes (235), Draa-Tafilalet (220), Tanger-Tetouan-Al Hoceima (203), Souss-Massa (168), Beni-Mellal-Khenifra (150), Guelmim-Oued Noun (60) en Laayoune Sakia El Hamra (26).

Marokkanen in het buitenland (MRE) dienden 200 klachten in, gericht aan verschillende ministeries. Ze hebben betrekking op stadsplanning, sloppenwijken, vergunningen voor bouwprojecten, de onteigening van eigendommen voor openbaar nut, de wijziging van programma’s en collectieve gronden evenals het gedrag van bepaalde ambtenaren. De algemene inspectie van de nationale administratie houdt rekening met al deze grieven. Volgens de krant vertrouwde de administratie de onderzoekers toe, dat er op departementaal- en provinciaal niveau 204 klachten binnen kwamen tegen ambtenaren.

Dezelfde bron vermeldt dat de klachten betrekking hebben op verschillende sectoren, 26 klachten gaan over obstakels voor investeringen, 22 hebben betrekking op de chaotische exploitatie van mijnen, 20 betreffen achterstanden van personen en bedrijven, 17 betreffen de compensatie voor onteigening, 12 gaan over de inzet van politie, 40 hebben betrekking op irrigatie en putten, 82 op het dragen van wapens en paspoorten, 192 op het kraken van andermans eigendommen, 140 op de begunstigden van programma’s ter bestrijding van sloppenwijken en huizen die op instorten staan en 16 gaan over beoordelingen door lokale besturen.

Bladna.nl