Zoeken

Brics: Algerije hekelt Marokkaans-Israëlisch complot

3 september 2023 - 19:30 - Wereld

©

Algerije beschuldigt Marokko en Israël ervan de Indiase premier Narendra Modi te hebben ingeschakeld om de Algerijnse kandidatuur voor de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China, Zuid-Afrika) te dwarsbomen tijdens de top in Johannesburg.

Volgens Algiers heeft Marokko samengewerkt met Israël en India om de Algerijnse kandidatuur voor de BRICS te blokkeren. Net als Argentinië, Egypte, Ethiopië, Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten, had Algerije een goede kans om toe te treden tot de BRICS, maar de Indiase premier weigerde categorisch. Volgens verschillende bronnen was "de houding van Narendra Modi uitzonderlijk standvastig", meldt L’Expression, die verbaasd is over de afwijzing door India, dat anders goede betrekkingen met Algerije onderhoudt. Beide landen zijn lid van de beweging van niet-gebonden landen en behoren tot de groep van ontwikkelingslanden.

Lees ook: Marokko vs BRICS: Zuid-Afrika heeft gelogen

Het Algerijnse medium hekelt een complot van de alliantie Rabat-Tel Aviv tegen Algerije. Het wijst op de nauwere banden tussen Israël en India, die New Delhi in staat hebben gesteld om te profiteren van technologieoverdracht en wapencontracten en om de Algerijnse kandidatuur te dwarsbomen. De auteur van het artikel haalt specifiek de medeplichtigheid van Nasser Bourita, Marokkaanse minister van Buitenlandse zaken, aan in deze zaak. Hij zou op 20 augustus, vier dagen voor de BRICS-top, met zijn Indiase collega Subrahmanyam Jaishankar hebben gesproken om ervoor te zorgen dat het Algerijnse dossier zou worden afgewezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team