Zoeken

Arabische Liga zal niet bemiddelen tussen Marokko, Algerije en Spanje

15 september 2022 - 08:00 - Marokko

©

De Arabische Liga zal niet optreden als bemiddelaar in de crisis tussen Spanje en Algerije. Dit is uit respect voor het beginsel van niet-inmenging, maar ook omdat geen van beide landen erom heeft gevraagd.

"Wat er ook gebeurt tussen Marokko en Algerije of tussen een derde land en één van deze twee landen, het standpunt van de Liga zal altijd duidelijk zijn: geen inmenging tenzij er een verzoek is, wat niet het geval is", zei secretaris-generaal Ahmed Abul Gheit tijdens een ontmoeting met de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken José Manuel Albares in Madrid.

Lees ook: Betrekkingen Saoedi-Arabië en Algerije verslechteren door Marokko

Van zijn kant maakte Albares van de gelegenheid gebruik om te herhalen dat de Spaanse regering "de beste betrekkingen" met alle landen van de Arabische Liga wil onderhouden. Hij verwees naar Algerije, dat sinds maart van dit jaar zijn ambassadeur in Madrid heeft teruggeroepen. Dit gebeurde nadat Spanje besloot het plan van Marokko voor autonomie in de Sahara te steunen. Albares herinnerde eraan dat Spanje een "speciale relatie" met de Arabische wereld heeft vanwege "historische, economische, sociale en culturele banden". Hij kondigde aan dat de regering de betrekkingen zou aanhalen tijdens haar ambtstermijn als voorzitter van de EU-Raad, die in de tweede helft van 2023 begint.

Lees ook: Algerije verlaat vergadering Arabische Liga door kaart Marokko

Albares hoopt dat de volgende top van de Arabische Liga, die op 1 en 2 november in Algerije wordt gehouden, een succes zal zijn. Hij hoopt dat tijdens deze bijeenkomst concrete besluiten zullen worden genomen.

Bladna.nl