Zoeken

Steun VAE aan Marokko: woede in Algerije

5 september 2023 - 21:00 - Wereld

©

Algerije beschuldigt de Verenigde Arabische Emiraten van het versterken van hun militaire banden met Marokko, en spreekt van "verdachte handelingen" tussen de twee koninkrijken.

Volgens de Algerijnse krant Echorouk, die buitenlandse diplomatieke bronnen citeert, zou de militaire attaché van de VAE-ambassade in Algiers aan een diplomaat hebben meegedeeld dat zijn land Marokko zou steunen in geval van een gewapend conflict met Algerije. "Dergelijke verklaringen, die in strijd zijn met alle diplomatieke en nationale waarden, hebben praktisch geen gewicht voor de vrije Algerijnen en zullen geen verwarring in Algerije veroorzaken," schrijft het medium.

Lees ook: Sterke VAE-Marokko alliantie valt slecht bij Algerije

"Men verwacht dat er op elk moment een diplomatieke crisis kan uitbreken tussen Algerije en Abu Dhabi vanwege deze verdachte bewegingen," voegt de krant toe. Daarbij wordt benadrukt dat "de Algerijnen zich hebben voorbereid op het bestrijden van de zionistische alliantie in al haar aspecten, assen en scenario’s, en ze weten hoe ze hun land onder alle omstandigheden moeten verdedigen".

Deze beschuldigingen zijn niet nieuw. In november 2020 was Algerije "zeer ontstemd" over de "steun" van de Verenigde Arabische Emiraten aan Marokko, "die Algerije had geprovoceerd door militair in te grijpen in de regio Guerguerat, een bufferzone in de Westelijke Sahara." De Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Qatar hadden destijds hun "solidariteit" met Marokko uitgesproken.

Lees ook: Algerije zoekt steun bij China tegen alliantie Marokko-Israël

Officieel zijn de bilaterale betrekkingen tussen Algerije en de Verenigde Arabische Emiraten uitstekend. In een recent bericht aan zijn Emiratische ambtgenoot, Mohammed ben Zayed al-Nahyane, sprak de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune zijn bereidheid uit om de banden tussen hun beide landen te versterken.

Bladna.nl