Zoeken

Poufa, de nieuwe drugsepidemie waar Marokko tegen vecht

8 oktober 2023 - 16:00 - Marokko

©

Marokko staat voor een groeiend probleem: de opmars van ’Poufa’, een goedkope drug ook wel bekend als ’de cocaïne van de armen’. Deze drug veroorzaakt niet alleen ernstige sociale gevolgen, zoals familiebreuken en een toename van zelfmoorden en moorden, maar leidt ook tot ernstige lichamelijke complicaties zoals huidinfecties, zweren, hart- en vaatziekten en nierproblemen.

In reactie op een schriftelijke vraag van de Partij voor Vooruitgang en Socialisme (PPS) in de Kamer van Afgevaardigden, heeft minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken, de genomen maatregelen uiteengezet. Laftit benadrukte een tweeledige benadering: een beperking van het aanbod door verhoogd toezicht aan de grenzen en op belangrijke wegen, en het verminderen van de vraag door middel van voorlichtingscampagnes en strengere controles op openbare plaatsen waar jongeren en minderjarigen samenkomen, zoals cafés en gamecentra.

Lees ook: Lboufa: de goedkope cocaïne die Marokko in zijn greep houdt

De resultaten van de getroffen maatregelen beginnen zichtbaar te worden, zo claimt de minister. Tussen januari 2020 en augustus 2023 zijn er 395 zaken met betrekking tot ’Poufa’ behandeld. Gedurende deze periode heeft de Nationale veiligheidsdienst (DGSN) ook vier kilogram van deze drug in beslag genomen.

Lees ook: L’Boufa, de drug die Marokko terroriseert

Ook vermeldenswaardig is dat tussen januari 2022 en 31 juli 2023 maar liefst 156.552 druggerelateerde zaken werden behandeld, waarbij 204.761 personen zijn gearresteerd. Van deze zaken vonden 5841 plaats in landelijke gebieden, met 7037 arrestaties als gevolg.

Bladna.nl