Zoeken

Consulaten in het buitenland: Marokko kiest voor aankoop in plaats van huur

19 november 2023 - 09:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het Buitenland heeft een strategisch plan ontwikkeld om de hoge huurkosten van consulaten in het buitenland te verminderen. Minister Nasser Bourita kondigde tijdens een vergadering met de commissie voor buitenlandse zaken, nationale defensie en islamitische zaken in het parlement aan dat zijn afdeling van plan is om jaarlijks drie tot vier gebouwen aan te kopen om de uitgaven aan huur te verminderen.

Om de efficiëntie van de uitgaven te verbeteren bouwt het ministerie ook nieuwe diplomatieke en consulaire complexen, met een tempo van drie tot vier per jaar, en verkoopt het ongebruikte administratieve gebouwen. Dit initiatief beoogt een optimale benutting van het onroerend goed van het koninkrijk in het buitenland en draagt bij aan een beter beheer van de financiële middelen.

Lees ook: België opent milieuvriendelijke ambassade in Rabat

Minister Bourita wees ook op de financiële uitdagingen waarmee zijn ministerie wordt geconfronteerd, waaronder de impact van externe factoren zoals de complexe internationale situatie, schommelingen in wisselkoersen en de stijging van de energieprijzen. Deze factoren hebben geleid tot een onvoorziene toename van de uitgaven voor huur, energie, communicatie en het vervoer van personeel in het buitenland, waarbij wordt verwacht dat deze trend zal aanhouden in 2024.

Lees ook: Ambassade van Marokko in Washington opgeknapt

Verder benadrukte de minister de voortdurende inspanningen van zijn afdeling om de consulaire diensten te digitaliseren en de cyberveiligheid te versterken. Dit omvat investeringen in de modernisering van de IT-infrastructuur en de aanschaf van geavanceerde bewakingssystemen om cyberaanvallen tegen te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team