Zoeken

Vlees in Marokko gevaarlijk? Minister antwoordt

30 november 2023 - 20:00 - Marokko

©

In reactie op zorgen over de staat van slachthuizen en de kwaliteit van vlees in Marokko, heeft minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken gerustgesteld over de veiligheid van het vlees dat in het koninkrijk wordt geconsumeerd.

Laftit’s reactie volgt op kritiek van parlementariër Ismail Allaoui, die het falen van het moderniseringsprogramma voor slachthuizen en markten aan de kaak stelde, met nadruk op de "fragiele" infrastructuur en "het gebrek aan apparatuur, onderhoud en netheid in de slachthuizen".

Lees ook: Marokkanen mijden ingevoerd Braziliaans vlees

Tijdens een mondelinge vragensessie in het Parlement bekritiseerde Allaoui de toestand van sommige slachthuizen en gaf aan dat hij zelf gestopt is met het eten van vlees na een bezoek aan slachthuizen. Minister Laftit reageerde door te stellen dat alle slachthuizen in het koninkrijk, zowel in steden als op markten, beschikken over gespecialiseerde artsen die de kwaliteit van het vlees controleren en certificeren. Hij verzekerde dat al het vlees afkomstig uit deze slachthuizen geschikt is voor consumptie.

Laftit herinnerde eraan dat het ministerie van Landbouw in het kader van het Marokko Groenplan hoogwaardige slachthuizen heeft opgezet. Het koninkrijk beschikt over ongeveer 180 stedelijke slachthuizen en ongeveer 750 in de wekelijkse landelijke markten, die samen meer dan 300.000 ton vlees per jaar verwerken.

Lees ook: Casablanca: opgelet voor vlees

De minister gaf echter toe dat er problemen zijn met de verouderde infrastructuur in een aantal slachthuizen, zoals gebrek aan veiligheids- en hygiënevoorwaarden, ontoereikend onderhoud en ongeschikte werk- en beheermethoden. Deze problemen zijn voornamelijk te wijten aan de beperkte capaciteit van de lokale gemeenschappen om de onderhoudskosten van deze faciliteiten te dekken.

Bladna.nl