Zoeken

Spanje-Algerije: hoge prijs voor standpunt over Sahara

20 oktober 2023 - 11:00 - Wereld

©

Algerije blijft Spanje "straffen" voor zijn steun aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Na het opschorten van de handel met Spanje, heeft Algiers onlangs contracten voor de bouw van ontziltingsinstallaties met Spaanse bedrijven ingetrokken.

Vlak voor Algerije het vriendschaps-, goed nabuurschaps- en samenwerkingsverdrag met Spanje opschortte, had het Spaanse Instituut voor Buitenlandse Handel (Icex) Spaanse bedrijven in de watersector uitgenodigd om deel te nemen aan aanbestedingen voor de bouw van ontziltings- en afvalwaterzuiveringsinstallaties in Algerije. Zo werden bedrijven als Cobra, Elecnor, ACS, Acciona, FCC, Sacyr en Abengoa, wiens expertise wereldwijd wordt erkend, geselecteerd voor deze projecten.

Lees ook: Spanje verhoogt gasleveringen aan Marokko ondanks dreigementen Algerije

Deze Spaanse bedrijven bouwden en exploiteerden deze fabrieken onder een 25-jarig BOT (Build Operate and Transfer) contract. De fabrieken in Skikda en Honaine werden gebouwd door Sacyr Abengoa, terwijl die in Beni Saf oorspronkelijk werd toegewezen aan het consortium Abengoa-Cobra-Tedagua en Sacyr en uiteindelijk werd gebouwd en geëxploiteerd door Cobra-Tedagua. De fabriek in Ténès werd gebouwd en geëxploiteerd door Abengoa, en de fabrieken in Mostaganem en Cap Djinet door Aqualia (FCC) en Inima.

Lees ook: Spanje-Algerije: erkenning Marokkaanse Sahara heeft zware prijs

Maar na de verandering van Spanje’s standpunt over de Sahara, besloot Algerije deze contracten met Spaanse bedrijven in te trekken en ze toe te wijzen aan lokale bedrijven zoals de Algerian Energy Company (AEC), een dochteronderneming van Sonatrach, maar ook aan Saoedische en Koreaanse bedrijven, meldt The Objective. Algerije bezit momenteel 14 ontziltingsfabrieken, waarvan er zes zijn gebouwd, beheerd en onderhouden door Spaanse bedrijven. In de komende twee jaar worden vijf nieuwe ontziltingsfabrieken gebouwd in de steden Tipasa, Oran, Bumerdes, El Tarf en Béjaïa.

Bladna.nl