Zoeken

Sahara: Italië steunt Algerije

8 november 2021 - 15:50 - Wereld

©

Tijdens een tweedaags bezoek aan Algiers heeft de Italiaanse president Sergio Mattarella opgeroepen tot een "eerlijke en duurzame oplossing" voor het conflict in de Sahara, waarbij er rekening wordt gehouden met de rechten van de Sahrawi’s.

"Ik heb met voldoening kennis genomen van de benoeming van de Italiaans-Zweedse diplomaat Staffan de Mistura tot persoonlijk gezant van de secretaris-generaal van de VN voor de Sahara", zei Mattarella zaterdag in een interview met de krant El Moudjahid. Hij hoopt dat "zijn inzet kan bijdragen aan een hervatting van de rechtstreekse onderhandelingen" tussen de betrokken partijen.

Lees ook: Russische toeristen terug in Agadir

Volgens de Italiaanse president moet er "een rechtvaardige en duurzame oplossing voor het conflict komen, waarbij rekening wordt gehouden met de rechten van de Saharawi’s". "Wij steunen de rol van Algerije en de inzet van het land voor het VN-kader inzake de Westelijke Sahara", voegde Mattarella eraan toe.

De spanningen tussen Algerije en Marokko zijn in de afgelopen dagen verergerd als gevolg van de dood van drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs begin vorige week, die bij een bombardement van de Royal Armed Forces op Sahrawi grondgebied zouden zijn omgekomen. In een woensdag uitgegeven verklaring, beschuldigde de Algerijnse president Marokko van de dood van zijn onderdanen en zei dat deze daad van "staatsterrorisme, niet ongestraft zal blijven".

Lees ook: Marokko wil oorlog met Algerije vermijden

Marokko heeft van zijn kant voorlopig geen officiële reactie gegeven met betrekking tot dit incident. Een Marokkaanse bron vertelde wel aan AFP dat het gebied waar het incident plaatsvond "uitsluitend door militaire voertuigen van het Polisario Front wordt gebruikt".

Het bezoek van de Italiaanse president aan Algiers heeft als doelstelling de samenwerking tussen beide landen te versterken. Italië ontvangt meer dan een derde van het Algerijnse gas via de Transmed-pijpleiding door Tunesië, die een capaciteit heeft van 32 miljoen kubieke meter per jaar, en geëxploiteerd wordt door de Algerijnse energiemultinational Sonatrach en het Italiaanse bedrijf Eni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team