Zoeken

Polisario boos na verkiezing Marokkaan in VN-Mensenrechtenraad

13 januari 2024 - 21:00 - Marokko

©

De verkiezing van Marokko tot voorzitter van de Mensenrechtenraad (HRC) van de Verenigde Naties heeft uiteenlopende reacties opgeroepen. Terwijl landen zoals Frankrijk Marokko feliciteren met deze positie, heeft het Polisario zijn ongenoegen geuit.

Omar Zniber, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de VN in Genève, werd gekozen tot voorzitter van de Mensenrechtenraad na een stemming. Hij kreeg 30 van de 47 stemmen van de leden van de Raad, tegenover 17 stemmen voor de Zuid-Afrikaanse ambassadeur, Mxolisi Nkosi. Abi Bachraya El Bachir, de vertegenwoordiger van het Polisario in Zwitserland, hekelt deze verkiezing in een bericht op X. Hij beweert dat de stemming politiek en geopolitiek gemotiveerd was, in plaats van gebaseerd op mensenrechten, en beschuldigt de Mensenrechtenraad ervan te hebben toegegeven aan de druk van invloedrijke westerse hoofdsteden om Zuid-Afrika te weerhouden van het voorzitterschap.

Lees ook: Polisario reageert op Israëlische erkenning Marokkaans Sahara

Het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het Buitenland verwelkomde de verkiezing als een sterk signaal van de internationale gemeenschap ter ondersteuning van Marokko’s constructieve aanpak en leiderschap in kwesties als interreligieuze dialoog, tolerantie, bestrijding van rassenhaat, het recht op een gezond en duurzaam milieu, de rechten van migranten en de impact van nieuwe technologieën.

Lees ook: Sahara: VN beschuldigt, Polisario weerspreekt en bekritiseert Marokko

De Franse diplomatie feliciteerde Zniber met zijn benoeming en benadrukte dat deze verkiezing het vertrouwen van de leden van de Raad in Zniber’s capaciteiten weerspiegelt. Frankrijk, dat lid is van de Raad voor de periode 2024-2026, verzekerde dat het nauw zal blijven samenwerken met alle leden van de Raad, waaronder Marokko, om de mensenrechten te verdedigen en meer rechtvaardige, vrije en solidaure samenlevingen te bevorderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team