Zoeken

Sahara: Algerije wil Marokko leven zuur maken

4 maart 2024 - 10:00 - Wereld

©

Algerije, de steunpilaar van de Polisario-beweging, heeft de hulp ingeroepen van Mozambique om de positie van Marokko over de Sahara te verzwakken binnen de Verenigde Naties. Beide landen zijn momenteel lid van de VN-Veiligheidsraad als niet-permanente leden.

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune sprak tijdens een gezamenlijke persconferentie met zijn Mozambikaanse ambtgenoot Filipe Jacinto Nyusi over de kwestie. "We benadrukken het belang van een rechtvaardige en duurzame oplossing voor de kwestie van de Westelijke Sahara, de laatste kolonie in Afrika, die het Sahrawi-volk het recht garandeert op zelfbeschikking. Algerije en Mozambique hebben, zolang we lid zijn van de Veiligheidsraad, een volledig gedeelde visie over deze kwesties, met name de Palestijnse kwestie en de kwestie van de Westelijke Sahara", aldus Tebboune

Lees ook: Sahara: Algerije spelbreker bij VN

Mozambique erkent sinds 1976 de "Sahrawi Arabische Democratische Republiek (RASD)" en is dus een bondgenoot van Algerije en de Polisario. De Polisario streeft naar "het recht van het Sahrawi-volk op zelfbeschikking" via een referendum, terwijl Marokko een plan voor autonomie voorstelt onder zijn soevereiniteit. Dit Marokkaanse plan wordt gesteund door een groot aantal landen, waaronder de Verenigde Staten, Spanje, Duitsland en Israël.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team