Zoeken

Sahara: de obsessie van Abdelmadjid Tebboune

11 mei 2024 - 14:00 - Wereld

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune heeft opnieuw zijn onvoorwaardelijke steun uitgesproken voor het Polisario, beweging die streeft naar onafhankelijkheid voor de Sahara. In een toespraak tijdens een bezoek aan het ministerie van Defensie benadrukte hij het belang van het "recht op zelfbeschikking voor het Sahrawi volk", een standpunt dat hij consequent heeft verdedigd.

Tebboune’s toespraak komt kort na een ontmoeting met Brahim Ghali, leider van de Polisario, in het El Mouradia paleis en een besloten zitting van de VN-Veiligheidsraad over de vredesmissie MINURSO in de Sahara. Tijdens deze bijeenkomsten, waarbij ook hoge militaire leiders zoals de Algerijnse legerchef Saïd Chanegriha en de leider van het Sahrawi bevrijdingsleger aanwezig waren, lag de focus op het versterken van relaties en het coördineren van inspanningen. Algerije benadrukte zijn steun voor de claims van het Polisario in het conflict om de Sahara.

Lees ook: Abdelmadjid Tebboune: "Standpunt over Sahara niet tegen Marokko gericht"

De Sahara-kwestie is een voortdurende bron van spanning tussen Rabat en Algiers, die in 2021 eenzijdig besloot de diplomatieke relaties te verbreken. De erkenning door de Verenigde Staten van Marokkaanse soevereiniteit over de zuidelijke provincies in ruil voor de normalisatie van de Marokkaans-Israëlische relaties, en de gewijzigde posities van Spanje en Duitsland, hebben de spanningen verder opgevoerd. Algerije probeert nu landen die hun steun hebben uitgesproken voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara en consulaten hebben geopend in zuidelijke steden zoals Dakhla en Laayoune, te overtuigen zich van Marokko af te keren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team