Zoeken

Algerije start exploitatie ijzermijn Tindouf ondanks verdrag met Marokko

7 februari 2023 - 23:00 - Wereld

©

Algerije is begonnen met de exploitatie van de mijn van Gara Djebilet, gelegen in Tindouf. Het project is zo’n 70 jaar oud en moet van het land een metallurgische macht maken.

Zeven maanden na de opschorting van het Verdrag van Vriendschap, Goed Nabuurschap en Samenwerking met Spanje, als reactie op de steun van Pedro Sanchez aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, heeft Algerije zijn afhankelijkheid van Spanje verminderd. Een van de grootste projecten om dat te kunnen doen is de Gara Djebilet-mijn in Tindouf. De exploitatie is in samenwerking met Chinese bedrijven van start gegaan.

Lees ook: Marokko heropent ijzermijnen in Nador

De exploitatie van de mijn "is een hefboom voor de staalindustrie en de verwezenlijking van megaprojecten zoals de versterking van het spoorwegnet in Algerije", aldus de Algerijnse pers. In de periode 2022-2025 zal de mijn 2 tot 3 miljoen ton ijzer per jaar produceren en tegen 2026 zou dat zelfs 40 tot 50 miljoen ton per jaar kunnen zijn. Het wordt beschouwd als één van de grootste ijzermijnen ter wereld met meer dan 3 miljard ton reserves, waarvan 1,7 miljard ton exploiteerbaar is, aldus de Algerijnse autoriteiten.

De mijn werd ontdekt in 1959, maar pas nu heeft Algerije besloten om ze te exploiteren, tot groot ongenoegen van Spanje dat voor 250 miljoen euro per jaar aan ijzer verkocht. Onder leiding van het Chinese bedrijf Sinosteel, werken de bedrijven China International Water & Electric, Heyday Solar en Metallurgical Of China, aan het winningsplan voor de mijn, die naar verwachting een initiële investering van 1,9 miljard euro zal vergen.

Lees ook: Ijzermijn Gara Djebilet: Algerije provoceert Marokko opnieuw

In het grensverdrag van 1972 maakten Algerije en Marokko afspraken om een bedrijf op te richten dat de mijn zou ontginnen, verhandelen en verwerken. Maar Rabat verbrak de betrekkingen met Algiers in 1974, waardoor de uitvoering van het verdrag, waarin staat dat "Algerije de eigenaar is van deze mijn die zich op zijn grondgebied bevindt en onder zijn volledige soevereiniteit valt", werd geblokkeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team