Zoeken

Oproep tot boycot "pro-Israëlische" halal-merken

20 december 2023 - 22:00 - Wereld

©

In Frankrijk heerst er momenteel onrust onder de halal merken die beschuldigd worden van pro-Israëlische sympathieën.

Dit speelt tegen de achtergrond van het gewapend conflict tussen het Israëlische leger en de Palestijnse islamitische beweging Hamas. Op sociale mediaplatforms zoals TikTok en X roepen Franse moslims, waaronder influencers, op tot een boycot van deze halal merken. Zij beschuldigen hen van het ondersteunen van het Israëlische leger.

Lees ook: Oorlog in Gaza reden voor einde samenwerking Puma met Israëlische elftal?

De producten van halal merken zoals Isla Délice, Reghalal en Wassila staan in het middelpunt van deze boycotoproepen, die in de afgelopen maanden zijn geïntensiveerd naarmate de spanningen tussen Israël en Hamas toenamen.

De beschuldigingen tegen deze merken beperken zich niet alleen tot steun aan Israël. Er zijn ook twijfels over de echtheid van hun halal-certificering. In 2014 waren de halal producten van grote merken zoals Réghalal, Isla Délice en Wassila al op de zwarte lijst gezet. Destijds gaf één van de merken een verklaring uit waarin werd gegarandeerd dat er geen samenwerking was met Israël.

Lees ook: Boycotacties in Arabische landen: McDonald’s en Starbucks hard geraakt

Isla Délice, opgericht in 1990 door Jean-Daniel Herzog via zijn bedrijf Zaphyr, is een van de best verkochte halal merken in Frankrijk. In 2018 werd het merk overgenomen door het Britse investeringsfonds Perwyn, eigendom van de familie Perrodo, die fortuin maakte in de olie-industrie. Ook het merk Wassila, sinds kort marktleider op het gebied van halal traiteurproducten, is eigendom van de Casino groep, die momenteel wordt overgenomen door Auchan en Intermarché.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team