Zoeken

Oproep tot boycot Zara door collectie "geïnspireerd door de oorlog in Gaza"

11 december 2023 - 21:00 - Wereld

©

De nieuwe collectie van het Spaanse modebedrijf Zara heeft tot verontwaardiging geleid vanwege de inspiratie die het lijkt te putten uit het conflict tussen Israël en de Palestijnse islamitische beweging Hamas. Op sociale media groeien de oproepen tot een boycot van het merk.

De collectie, genaamd "The Jacket", heeft kritiek gekregen van internetgebruikers vanwege de vermeende referenties naar het Israëlisch-Palestijnse conflict, waarbij het dodental blijft oplopen. Afbeeldingen van de collectie tonen modellen gehuld in lijkwaden of omwikkeld met plastic, en beelden zonder ledematen. Veel internetgebruikers hebben opgeroepen tot een boycot van Zara. De Palestijnse kunstenaar Hazem Harb schreef op zijn Instagram: "Het gebruik van dood en vernietiging als achtergrond voor mode is meer dan macaber, hun medeplichtigheid zou ons als consumenten moeten verontwaardigen. Boycot Zara."

Lees ook: Zara komt met in Marokko geproduceerde collectie

Een andere gebruiker uitte kritiek op de collectie met de woorden: "Ons lijden is niet jullie esthetiek. Onze stervende kinderen zijn niet jullie inspiratiebron. Schaam jullie. Een beetje menselijkheid." Op X betreurde een gebruiker: "Ze hebben hun nieuwe collectie aangekondigd die gebruik maakt van de genocide in Gaza. En ze gebruiken letterlijk Oeigoerse moslims als dwangarbeiders in de productie van hun goederen."

Lees ook: Baas Zara buit Marokkaanse arbeidsters uit

In 2021 kwam Zara ook al onder vuur te liggen nadat artistiek directeur Vanessa Perilman haar mening over Gaza deelde op sociale media. In een reactie op het Palestijnse model Qaher Harhash op Instagram zei ze: "Misschien als jullie mensen opgeleid waren, zouden ze geen ziekenhuizen en scholen opblazen die Israël heeft helpen financieren in Gaza."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team