Zoeken

Boycotacties in Arabische landen: McDonald’s en Starbucks hard geraakt

24 november 2023 - 21:00 - Wereld

©

Boycotcampagnes als reactie op het Israëlische offensief in de Gazastrook beginnen aanzienlijke gevolgen te hebben voor vele bedrijven, vooral in Egypte en Jordanië, maar ook in Marokko.

Grote westerse merken zoals McDonald’s en Starbucks ervaren een significante daling in klantenbezoeken. Deze bedrijven worden beschuldigd van het ondersteunen van Israël of het hebben van financiële banden met het land, wat leidt tot een sterke publieke reactie, schrijft Reuters.

Lees ook: McDonald’s Marokko onder druk door boycotcampagne

In invloedrijke Arabische landen als Egypte en Jordanië nemen de oproepen tot boycot toe. Hoewel deze landen vredesakkoorden met Israël hebben gesloten, is er een kloof tussen politieke overeenkomsten en volksgevoel. De recente militaire operatie van Israël, die destructiever wordt geacht dan eerdere acties, heeft geleid tot een humanitaire crisis en vele burgerdoden.

Een anonieme medewerker van McDonald’s in Egypte meldt een verkoopdaling van 70% in oktober en november vergeleken met het voorgaande jaar. De effectiviteit van de boycots verschilt echter per land. In Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Tunesië lijkt de impact minder groot.

In Marokko worden bedrijven die ervan beschuldigd worden Israël te steunen ook getroffen. McDonald’s in het bijzonder heeft een agressieve communicatiecampagne gelanceerd, gericht op jongeren, om zijn ’Marokkaanse identiteit’ te benadrukken en te verklaren dat het Israël nooit heeft gesteund.

Lees ook: McDonald’s Marokko ontkent steun aan Israël

In Turkije en Mexico komen vergelijkbare initiatieven naar voren. In Turkije richten demonstranten zich op westerse bedrijven die Israël steunen en het Turkse parlement heeft zelfs sommige producten uit zijn restaurants verwijderd. In Mexico heeft het Comité voor de Bevrijding van Palestina opgeroepen tot een boycot van Mexicaanse bedrijven die handelen met Israël, waaronder Cemex, dat beschuldigd wordt van het leveren van cement voor de bouw van de muur op de Westelijke Jordaanoever.

Bladna.nl