Zoeken

Halal: Marokko en Rusland gaan samenwerken

9 februari 2024 - 14:00 - Marokko

©

In de marge van de voedselbeurs Prodexpo 2024 in Moskou, hebben het Marokkaanse Instituut voor Normalisatie (IMANOR) en het Russische Internationale Centrum voor halal-normering en -certificering een overeenkomst ondertekend om de halal-labels van beide landen wederzijds te erkennen.

Marokko nam met een delegatie Marokkaanse exporteurs deel aan het 14e Internationale Halal Congres, georganiseerd door de spirituele administratie van moslims in de Russische Federatie, met als doel de handelsbetrekkingen tussen Marokko en Rusland op het gebied van halal-producten te versterken.

Lees ook: Halal supermarkten boezemen grote winkelketens angst in

De overeenkomst, getekend door Abderrahim Taibi, directeur van IMANOR, en Aidar Gazizov, directeur-generaal van het Russische centrum, richt zich op het ontwikkelen van langdurige partnerschappen in de halal-industrie, uitwisselen van ervaringen met betrekking tot conformiteitsbeoordelingsprocedures, certificering, onderzoek naar halal-producten, en meer. Het omvat ook de wederzijdse erkenning van halal-certificaten, het organiseren van gezamenlijke evenementen en het beschermen van consumentenrechten van halal-producten en -diensten.

Lees ook: Marokkaanse halal wil Canadese markt veroveren

Saloua Karkri Belkeziz, vicevoorzitter van de Marokkaanse Exporteursvereniging (ASMEX), merkte op dat Marokko nog niet volledig profiteert van de halal-markt, die wereldwijd 1,8 miljard consumenten telt en een geschatte waarde heeft van 2 miljard dollar met een jaarlijkse groei van bijna 10%. Zij benadrukte het belang van de Russische markt, met 25 miljoen moslimconsumenten en mogelijk 90 miljoen consumenten als men de voormalige Sovjet-Unie meerekent.

Bladna.nl