Zoeken

Oorlog Rusland-Oekraïne: "Marokko heeft geen andere keuze dan neutraal te blijven"

25 februari 2023 - 21:00 - Marokko

©

Een jaar na de Russische invasie in Oekraïne blijft Marokko zijn neutraliteit behouden. Het koninkrijk weigert een partij te kiezen, wat zijn economie in gevaar zou kunnen brengen.

"Marokko heeft geen andere keuze dan neutraal te blijven," zei politiek analist en onderwijsprofessor Mohamed Chtatou van de Universiteit Mohammed V in Rabat tegen Middle East Eye. Volgens hem is het land in wezen een bondgenoot van het Westen, maar heeft het ook goede relaties met Rusland en China. "Het land heeft zowel de Verenigde Staten en Europa nodig voor investeringen als het oosten voor technologie en handel, dus neutraliteit kan lonen," analyseerde hij.

Lees ook: Russisch-Oekraïense oorlog opent nieuwe perspectieven voor Marokko

Volgens de academicus willen Marokkanen vrede voor alle partijen. "Door geen partij te kiezen, denken Marokkanen dat, als alles goed gaat, dit uiteindelijk een broodnodige vrede kan brengen, wetende dat deze oorlog, als deze onbeheersbaar wordt, de apocalyps kan veroorzaken, Allah verhoede het," voegde hij eraan toe.

Ondanks zijn neutrale positie wordt ook Marokko geconfronteerd met de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. "De Oekraïense crisis heeft een grote impact gehad op de Marokkaanse economie, vooral wat betreft de prijzen van grondstoffen, wat een aanzienlijke inflatie heeft veroorzaakt die de hele bevolking heeft getroffen, met name de middenklasse en de armen", aldus Naoufel Belhaj, econoom aan de Hassan II Universiteit in Casablanca.

Lees ook: Marokkaanse premier: "Oorlog in Oekraïne compliceert alles"

Deze situatie heeft de Marokkaanse regering gedwongen om de consumptiegoederen te subsidiëren en de export te beperken. Vorige maand kondigde minister van Economie en Financiën Nadia Fettah Alaoui aan dat het koninkrijk in 2022 2,1 miljard dollar aan subsidies heeft uitgegeven voor kookgas, 983 miljoen dollar voor tarwe en 491,5 miljoen dollar voor suiker. Marokko heeft ook een exportverbod op uien, aardappelen en tomaten naar West-Afrika aan het begin van de maand afgekondigd in een poging om de voedselprijzen te stabiliseren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team