Zoeken

Marokkaanse premier: "Oorlog in Oekraïne compliceert alles"

12 april 2022 - 18:20 - Marokko

©

De oorlog in Oekraïne heeft invloed gehad op de opening van de parlementaire zitting in Marokko, vooral vanwege de prijsstijging van verschillende basislevensmiddelen. De partijen RNI, PAM en Istiqlal verzekerden de Marokkanen dat de regering maatregelen heeft genomen om de schok van de prijsstijging te verzachten.

"De oorlog in Oekraïne bemoeilijkt de zaken," vertelde Aziz Akhannouch tegenover de pers na zijn maandelijkse ontmoeting met de leiders van de andere twee partijen in de regerende meerderheid, Abdellatif Ouahbi (Authenticiteit en Moderniteitspartij, PAM) en Nizar Baraka (Istiqlal). "U weet dat er in Europa een belangrijke oorlog woedt. En economisch gezien heeft deze oorlog gevolgen voor de hele wereld, ook voor Marokko," aldus de premier volgens H24info.

Lees ook: Marokko niet bedreigd door voedselcrisis, ondanks oorlog en droogte

Al verscheidene malen werd Aziz Akhannouch gevraagd naar de stijgende prijzen, ondanks de beloften van de regering om deze onder controle te houden. Hij benadrukte dat de zaken ingewikkelder zijn dan ze lijken. "We verkeren niet in een gewone situatie en de zaken zijn ingewikkeld omdat er mondiale problemen zijn in verband met de levering van grondstoffen, maar ook met de stijging van de energie- en voedselprijzen, vooral voor granen."

Toen de Russisch-Oekraïense crisis uitbrak, had Marokko net de Covid 19-crisis overwonnen. "De realiteit is dat ons land nog steeds veilig is, God zij dank," vervolgde Akhannouch. Hij verzekerde ook dat alle producten in Marokko verkrijgbaar zijn, ondanks de hoge prijzen. "Als u naar de markt gaat, zult u zien dat er voedsel in overvloed is. Dit ondanks het moeilijke jaar van droogte, dat nu verlicht wordt door de recente regens."

Nizar Baraka, minister van Infrastructuur en Watervoorraden en secretaris-generaal van de Istiqlal-partij, verklaarde dat de regeringsmeerderheid zich "ten volle bewust is van de moeilijke situatie waarin het land zich bevindt als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict en de gevolgen daarvan op internationaal niveau, en de daaruit voortvloeiende problemen bij het verstrekken van basisdiensten aan de burgers".

Lees ook: Ingrediënten Ramadan-maaltijden duurder door oorlog Oekraïne

De bewindsman benadrukt dat de regering vastbesloten is en al het nodige doet, om ervoor te zorgen dat de gevolgen voor de Marokkanen worden verzacht. "Vooral voor de midden- en lagere klasse, voor het Marokkaanse bedrijfsleven en het midden- en kleinbedrijf, die te lijden hebben onder een alarmerende crisis."

Bladna.nl