Zoeken

Marokko bedreigd door Iraanse Polisario-drones

4 maart 2023 - 12:00 - Marokko

©

De levering van kamikaze drones door het Iraanse regime aan de Polisario-milities via Algerije, vormt een directe bedreiging voor Marokko en heeft als doel Noord-Afrika te destabiliseren.

Algerije, een bondgenoot van het Polisario tegen Marokko in het Sahara-conflict, zorgt voor de levering van Iraanse drones aan de onafhankelijkheidsbeweging voor de Marokkanse Sahara. Deze samenwerking is een directe bedreiging voor Marokko en heel Noord-Afrika, aldus de krant Al Ahdath, die eraan herinnert dat de Europese Vereniging van Journalisten (AEJ) al had gewaarschuwd voor de levering van massavernietigingswapens aan het Polisario, dat regelmatig in verband wordt gebracht met terroristische groeperingen.

Lees ook: Steun van Iran aan as Algerije-Tunesië-Mali tegen Marokko vormt bedreiging voor de Maghreb

Minister Nasser Bourita van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en Marokkanen in het buitenland, verklaarde aan de AEJ dat "de kwestie van niet-gouvernementele gewapende organisaties, waaronder het Polisario, een fenomeen is dat de regionale en internationale vrede en veiligheid bedreigt, wetende dat de toegang van deze organisaties tot wapens en geavanceerde technologieën zeer gevaarlijk is".

Het Iraanse regime heeft tijdens de oorlog tegen Irak (1980-1988), een geavanceerde militaire industrie opgezet op basis van "onderschepte of neergehaalde Amerikaanse modellen die vervolgens zijn gedemonteerd en gekloond. Deze dodelijke industrie heeft zich ontwikkeld om lokaal kamikazedrones te produceren zonder gebruik te maken van smokkelonderdelen en -motoren. Vandaag de dag is Iran zowel fabrikant als leverancier van zeer geavanceerde drones", aldus de AEJ.

Lees ook: Sahara: Iran werpt zich op als verdediger van Polisario

"Het Iraanse regime levert niet alleen drones aan Rusland, maar ook aan de Polisario-milities en andere landen", aldus het artikel getiteld "Drones en dodelijke wijzigingen van de oorlogsregels". De auteur herinnert eraan dat "de Marokkaanse diplomatie de internationale gemeenschap heeft aangesproken over de manoeuvres van het Iraanse regime, dat in samenwerking met Algiers de Polisario-milities bewapent om aanvallen tegen Marokko te plegen".

Bladna.nl