Zoeken

Reactie van Algerije op militaire oefening in de Sahara

28 juni 2022 - 10:20 - Marokko

©

Amar Belani, speciaal gezant voor de Sahara en de Maghreb-landen bij het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft gereageerd op de organisatie van een militaire oefening in Mahbès, een stad in de Sahara, in het kader van de Marokkaans-Amerikaanse militaire oefening African Lion.

De Marokkaans-Amerikaanse militaire oefening African Lion is op maandag 20 juni gelanceerd door het US Africa Command en vindt plaats in de steden Kenitra, Agadir, Taroudant, Tan Tan en Mahbès, een stad in de Sahara. De uitbreiding van de oefening tot de Sahara is echter het voorwerp geworden van controverse. Amar Belani, de speciale gezant belast met de Sahara en de Maghreb-landen bij het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken, hekelt een "grove manipulatie" door Marokko, meldt TSA.

Lees ook: African Lion 2022 veroorzaakt paniek bij Algerijnse leger

"Wij weten met zekerheid dat geen enkele Amerikaanse soldaat voet zal zetten op bezet Sahrawi grondgebied", zegt hij, erop wijzend dat Algerije officiële contacten heeft gelegd met de Amerikaanse autoriteiten. "Anderzijds is de Makhzen van plan om voor zijn eigen troepen een deel van de oefening op Sahrawi grondgebied te organiseren, om valselijk te beweren dat de manoeuvres het grondgebied van de Westelijke Sahara bestrijken," aldus Belani.

Lees ook: Marokkaans-Amerikaanse militaire oefening aan grens Algerije

Sinds 24 augustus 2021 heeft Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko verbroken. Op 22 september van datzelfde jaar sloot het land zijn luchtruim voor Marokkaanse burger- en militaire vliegtuigen en voor vliegtuigen met Marokkaanse registratienummers. Het belangrijkste knelpunt tussen Rabat en Algiers blijft de Sahara. Terwijl Marokko een autonomieplan voorstelt om het geschil over de Sahara op te lossen, eist het Polisario-front, een beschermeling van Algerije, de onafhankelijkheid van het gebied op.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team