Zoeken

Algerije uit nieuwe beschuldigingen aan adres Marokko

13 mei 2022 - 19:00 - Marokko

©

In de marge van de ministeriële bijeenkomst tegen Daesh in Marrakech, die door ongeveer 60 landen werd bijgewoond, kreeg Marokko talrijke steunbetuigingen voor zijn autonomieplan voor de Sahara. Algerije is geïrriteerd door het "lawaai van verklaringen" en beschuldigt Marokko ervan de vergadering af te leiden van het "aangekondigde doel".

Marokko "probeerde van deze ontmoeting een evenement te maken over de Westelijke Sahara", aldus het Algerijnse ministerie van Buitenlandse Zaken in een verklaring. Volgens de verklaring heeft deze "oefening in medeplichtigheid, waarbij sommige buitenlandse deelnemers werden meegesleept, de conferentie duidelijk van haar aangekondigde doel afgeleid en haar veranderd in een kwaadwillige poging om een kunstmatige actualiteit te geven aan een formule die al dood was bij haar geboorte in 2007".

Lees ook: Algerije geeft voorwaarden voor herstel betrekkingen met Marokko

In de ogen van de Algerijnse diplomatie is het een "volharding" die "de tegenstrijdige belangen van andere deelnemers aan het licht heeft gebracht waarop Marokko zich beroept in zijn vergeefse poging om de kwestie van de Westelijke Sahara te verdraaien. Deze kwestie is en blijft een kwestie van dekolonisatie waarbij de Verenigde Naties volledig betrokken zijn". Het feit dat de Marokkaanse diplomatie "het spook najaagt van een valse zogenaamde autonomie-oplossing en de wereldwijde strijd tegen het terrorisme tracht te verdraaien door deze in dienst te stellen van bekrompen en egoïstische overwegingen, dient in geen enkel opzicht de legitieme doelstellingen van de internationale gemeenschap op dit gebied", aldus Algerije.

Lees ook: Saoedi-Arabië wil nog steeds bemiddelen in crisis Marokko-Algerije

Op basis van deze constateringen roept Algerije de Verenigde Naties en de permanente lidstaten van de Veiligheidsraad op "hun inspanningen te verdubbelen om de effectieve dekolonisatie van de Westelijke Sahara op transparante wijze en in overeenstemming met het internationaal recht te bevorderen".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team