Zoeken

Alliantie Marokko en Israël boezemt Algerije angst in

26 augustus 2022 - 10:20 - Marokko

©

Algerije lijkt steeds banger te worden voor de band tussen Marokko en Israël. Er wordt zelfs aangenomen dat de samenwerking tussen Rabat en Tel Aviv deel uitmaakt van het diplomatieke offensief van het koninkrijk om andere landen ertoe te bewegen zijn soevereiniteit over de Sahara te erkennen.

De Amerikaanse president Donald Trump erkende in december 2020 de soevereiniteit van Marokko over de Sahara in ruil voor de normalisering van de betrekkingen tussen Marokko en Israël. De opvolger van Trump, president Joe Biden, heeft dit besluit, dat destijds door Algerije werd veroordeeld, niet ter discussie gesteld. In maart van dit jaar heeft Spanje ook officieel zijn steun betuigd aan het Marokkaanse autonomieplan, dat het beschouwt als de "meest geloofwaardige, serieuze en realistische basis" voor een oplossing van het conflict in de Sahara, dat al meer dan 50 jaar duurt.

Lees ook: Betrekkingen Saoedi-Arabië en Algerije verslechteren door Marokko

Na deze ommezwaai van Spanje heeft de Algerijnse krant El Watan haar bezorgdheid geuit over een bericht van de Israëlische televisiezender i24News dat "Tel Aviv in het zuiden van Marokko twee fabrieken bouwt voor de productie van drones" en het koninkrijk wil uitrusten met het "Iron Dome" raketafweersysteem, "een Amerikaans systeem dat uitsluitend voor het Israëlische leger is gemaakt".

Deze informatie is weliswaar niet nieuw, maar heeft de belangstelling gewekt van de Algerijnse media en is tegelijkertijd een uiting van de bezorgdheid van de Algerijnse autoriteiten over de toenemende samenwerking tussen Marokko en Israël. De krant merkt op dat de Israëlisch-Marokkaanse alliantie niet nieuw is en herinnert eraan dat tijdens de Yom Kippoer-oorlog van 1973 "Rabat Amerikaanse vliegtuigen toestond een tussenlanding te maken in Kenitra alvorens hun vluchten naar Israëlisch grondgebied voort te zetten. Dit was op een moment dat geen enkel Europees land zijn toestemming had gegeven".

Lees ook: Vijandelijkheden Algerije leidde tot normalisatie Marokko Israël

De Marokkaanse Sahara-diplomatie, die gekenmerkt wordt door "duidelijkheid en vastberadenheid", in combinatie met de uitbreiding van de samenwerking met Israël, baart Algerije steeds meer zorgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team