Zoeken

Algerije verdubbelt militair budget door crisis met Marokko

24 november 2022 - 15:00 - Wereld

©

Algerije verdubbelt zijn defensiebudget voor 2023 als gevolg van de spanningen met buurland Marokko. De begrotingswet werd dinsdag door de Nationale Vergadering goedgekeurd.

Afgevaardigden in de Nationale Volksvergadering (APN), het lagerhuis van het Algerijns parlement, hebben de begrotingswet 2023 aangenomen. Daarin staat dat de nationale defensie-uitgaven in 2023 ongeveer 3186 miljard dinar (ruim 22 miljard dollar) zullen bedragen, tegen 1300 miljard dinar (ruim 9 miljard dollar) dit jaar. Dit betekent een stijging van 130%.

Lees ook: Crisis met Marokko en steun aan Rusland zonderen Algerije af van Europa

"De Algerijnse economie herstelt zich van de schok van de pandemie, mede dankzij de stijging van de prijs van de koolwaterstoffen. Door de goede inkomsten is de druk op de overheidsfinanciën afgenomen, aldus een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) die van 6 tot 21 november een bezoek aan Algerije heeft gebracht.

Lees ook: Oorlog tussen Marokko en Algerije "hoogst onwaarschijnlijk"

De forse verhoging van het defensiebudget komt tegen de achtergrond van de crisis tussen Marokko en Algerije. Algiers had op 24 augustus 2021 de betrekkingen met Rabat verbroken. Op 22 september 2021 sloot het zijn luchtruim voor Marokkaanse civiele en militaire vliegtuigen. De twee buurlanden vrezen een confrontatie en voeren een wapenwedloop. Het conflict in de Sahara blijft één van de belangrijkste twistpunten tussen beide landen.

Bladna.nl