Zoeken

Onderzeese kabelproject Marokko-VK boekt vooruitgang

3 augustus 2022 - 15:00 - Economie

©

Xlinks, de Britse onderneming die verantwoordelijk is voor de aanleg van een onderzeese kabel tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk, heeft WSP, één van de grootste professionele ingenieursbureaus ter wereld, gevraagd haar te adviseren bij een aanbesteding van 1 miljard pond voor de aankoop van vier stroomtransformatoren.

De Canadese firma WSP zal technisch advies verlenen als onderdeel van de aanbestedingsprocedure voor de aankoop van de vier transformatorstations. Deze zijn nodig om elektriciteit tussen de twee continenten te transporteren via vier 3800 km lange HVDC onderzeese kabels, aldus Xlinks in een persbericht. Verder zal WSP advies geven over de aansluitingen op het net in het Verenigd Koninkrijk, over de zonne-energiecentrale in Marokko en over de interface tussen de transformatorstations en de HVDC kabelsystemen.

Lees ook: Octopus Energy neemt deel aan onderzeese kabelproject Marokko-VK

"De HVDC transformatorstations zijn een essentieel onderdeel van het project om elektriciteit van Marokko naar het Verenigd Koninkrijk te transporteren. We zijn blij dat we WSP aan boord hebben als technisch adviseurs om het aanbestedingsproces te begeleiden," zegt Martin Croucher, projectmanager bij Xlinks. Het Canadese bedrijf zit op dezelfde golflengte. "We zijn verheugd Xlinks te kunnen ondersteunen bij dit uitzonderlijke project dat het Verenigd Koninkrijk zal helpen zijn afhankelijkheid van fossiele brandstoffen te verminderen. Een project van deze omvang vereist een multi-disciplinaire en gezamenlijke aanpak en we zijn blij dat we bij de uitvoering ervan een sleutelrol kunnen spelen," zegt Ben Jones, directeur stroomtransmissie en -distributie bij WSP.

Lees ook: Onderzeese kabel Marokko-VK binnenkort van start

De 3800 km lange onderzeese kabel, die in totaal 21,9 miljard dollar zal kosten, zal de uitvoer mogelijk maken van elektriciteit vanuit Marokko naar het Verenigd Koninkrijk. Xlinks zal in Marokko een elektriciteitscentrale bouwen met een capaciteit van 10,5 GW (7 GW zonne-energie en 3,5 GW windenergie). Het zal kunnen zorgen voor 8% van de elektriciteitsbehoefte van het Verenigd Koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team