Zoeken

Onderzeese kabel Marokko-VK binnenkort van start

6 februari 2022 - 10:20 - Marokko

©

Het Britse bedrijf Xlinks heeft een aanbesteding uitgeschreven voor het uitvoeren van geofysisch en geotechnisch onderzoek voor de aanleg van een 3800 kilometer lange onderzeese stroomkabel tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk.

De Britse onderneming is voornemens de winnaar van de aanbesteding opdracht te geven technische studies uit te voeren om gedetailleerde informatie te verkrijgen over de geologische kenmerken van de Spaanse, Portugese en Franse zeebodem waar de onderzeese kabel door zal lopen. Tijdens de duur van het contract, dat 12 maanden zal duren, zal de zeebodem ook worden gescand om mogelijke explosieve wapens die nog actief zijn, op te sporen. De uiterste datum voor de indiening van de offertes is 22 februari.

Lees ook: Marokko-VK: stap verder in aanleg onderzeese stroomkabel

Via de onderzeese hoogspanningskabel (HVDC) zal de zonne- en windenergiecentrale die Xlinks van plan is te bouwen in Guelmim, met een oppervlakte van 150.000 hectare, worden verbonden met het Verenigd Koninkrijk. Met een verwachte capaciteit van 10,5 gigawatt zal de centrale tegen 2030 zeven miljoen Britse huishoudens voorzien van hernieuwbare energie en 8% van de elektriciteitsbehoefte van het land dekken.

Lees ook: Marokko kent gebied van 150.000 ha toe aan Xlinks project

Leila Benali, Marokkaans minister van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling, heeft dinsdag aangekondigd dat Marokko zijn ambitieuze doelstelling om tegen 2030 52% schone energie op te wekken, zal verhogen. De Marokkaanse overheid is momenteel van plan 5,3 miljard dirham te investeren in 61 al in aanbouw zijnde projecten die 4,6 gigawatt zullen opwekken, aldus de minister.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team