Zoeken

Onderzeese kabel met Marokko: Verenigd Koninkrijk uitgesloten?

15 maart 2024 - 08:00 - Marokko

©

Xlinks, het Britse bedrijf verantwoordelijk voor de bouw van de 3800 km lange onderzeese kabel tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk, benadrukt dat er geen plannen zijn om de Britse partner uit het project te schrappen. De kabel, die 8% van de Britse energiebehoefte moet dekken, zou ook Duitsland kunnen bedienen, maar dit komt volgens Xlinks bovenop de samenwerking met het Verenigd Koninkrijk.

De geruchten over de wissel van partner deden de ronde nadat Bloomberg berichtte dat Xlinks overwoog om het Verenigd Koninkrijk te ruilen voor Duitsland. Xlinks ontkent dit ten stelligste. "Marokko en het Verenigd Koninkrijk blijven de ’kern’ van het project en de prioriteit van de groep," aldus een woordvoerder van Xlinks aan Recharge. "We zijn nog steeds toegewijd aan het Verenigd Koninkrijk," voegde hij toe. Wel bevestigde de woordvoerder dat de haalbaarheid van verbindingen met andere markten, zoals Duitsland, wordt bestudeerd. "Het is niet óf-óf, maar én-én," benadrukt de woordvoerder.

Lees ook: Grote sprong voorwaarts voor onderzeese kabelproject Marokko-VK

Xlinks heeft altijd de ambitie gehad om van dit project "een model te maken voor andere verbindingen die de overstap naar schone en duurzame energie ondersteunen. (...) In die context bestuderen we de haalbaarheid van extra routes met markten zoals Duitsland," aldus de woordvoerder. Vorig jaar liet Simon Morrish, oprichter van Xlinks, al aan Recharge weten dat er al aan een ander project wordt gewerkt, dat binnenkort wordt aangekondigd, voor een langeafstandsverbinding die het Verenigd Koninkrijk niet omvat.

Lees ook: Marokko: ex-burgemeester in de gevangenis

Het project voor de aanleg van de 3800 km lange onderzeese stroomkabel tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk zal een totale investering van 21,9 miljard dollar vergen. Xlinks bouwt in Marokko een elektriciteitscentrale van 10,5 GW (7 GW zonne-energie en 3,5 GW windenergie). Marokko kan hiermee 8% van de Britse energiebehoefte dekken. Volgens berekeningen van Xlinks kan deze installatie de Britten gemiddeld 20 uur per dag voorzien van 3,6 GW betrouwbare en schone energie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team