Zoeken

Marokkaanse zon gaat 7 miljoen Britse gezinnen van elektriciteit voorzien

29 september 2022 - 21:00 - Economie

©

Marokko gaat via een onderzeese kabel zonne- en windenergie leveren aan het Verenigd Koninkrijk. De kabel is een onderdeel van het "Xlinks"-project, dat uiteindelijk 7 miljoen Britse gezinnen zou moeten bereiken.

Het project wordt ontwikkeld in de Sahara, meer bepaald in de regio Guelmim Oued Noun, waar de zon 20% meer schijnt dan in Spanje en tweemaal zoveel dan in het Verenigd Koninkrijk. Met de bouw van een zonne- en windenergiecentrale van 10,5 GW zal Marokko in 2030 zonne- en windenergie kunnen leveren aan het Verenigd Koninkrijk via een onderzeese kabel, die langs de kust van Spanje en Portugal zal lopen. De energie die in Marokko wordt geproduceerd zal worden ingezet om 8% van de totale elektriciteitsbehoefte van het land te dekken, wat overeenkomt met zo’n 7 miljoen Britse gezinnen, meldt El Economista.

Lees ook: Onderzeese kabelproject Marokko-VK boekt vooruitgang

Richard Hardy, projectmanager bij Xlinks, zegt dat mensen aanvankelijk "verbijsterd" reageerden op het ambitieuze karakter van het project. "Maar met de tijd wordt het duidelijk dat elk project zinvol is, zolang je energie kunt opduiken," legt hij uit. De stroom zal vanuit de productielocatie in Marokko naar het Verenigd Koninkrijk worden getransporteerd met behulp van HVDC-kabels die geschikt zijn voor het transport van elektriciteit over lange afstanden. Daardoor vallen de verliezen met 20% lager uit, dan de 30% verlies met wisselstroomsystemen.

Lees ook: Octopus Energy neemt deel aan onderzeese kabelproject Marokko-VK

De HVDC-systemen zijn een oplossing voor één van de grootste uitdagingen van hernieuwbare energie, omdat ze de constante toevoer van energie mogelijk maken. Daarnaast vormen ze ook een economische kans, omdat de onderling verbonden landen tegen de laagste prijzen toegang hebben tot energie, vooral in de huidige energiecrisis als gevolg van de Russische inval in Oekraïne.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team