Zoeken

Vertraging onderzeese kabelproject Marokko-Verenigd Koninkrijk

7 december 2022 - 08:00 - Economie

©

Het onderzeese kabelproject tussen Marokko en het Verenigd Koninkrijk heeft een jaar vertraging opgelopen. De vertraging is te wijten aan de politieke instabiliteit van de Europese partner.

Als gevolg van de politieke instabiliteit in Londen is het project om een onderzeese kabel van 3800 kilometer van Marokko naar het Verenigd Koninkrijk aan te leggen, uitgesteld tot ten minste eind 2023, meldt The Observer. De recente politieke beroering in het Verenigd Koninkrijk - er zijn in minder dan zes maanden tijd drie premiers aan de macht gekomen - heeft volgens Sir Dave Lewis, hoofd van het project, het project vertraagd.

Lees ook: Duitse groep investeert in Marokkaans-Britse onderzeese kabel

"Toenmalig minister van Economische Zaken (Kwasi Kwarteng) zei: ’Wij vinden het heel goed, maar het moet wel via het ministerie van Financiën’. Er vond een evaluatie plaats met het ministerie van Financiën, het Cabinet Office en het ministerie van Economische Zaken, die zeer positief was. [...] Toen gingen we terug naar hem om de details te bespreken en de politieke wereld ontplofte. Het gevolg was dat alles tot stilstand kwam. Iedereen is veranderd, dus het is een soort van nieuw begin," legt Sir Dave Lewis uit.

Lees ook: Marokkaanse zon gaat 7 miljoen Britse gezinnen van elektriciteit voorzien

De 3800 km lange onderzeese kabel, die in totaal 16 miljard pond (21,9 miljard dollar) zal kosten, zal Marokko met het Verenigd Koninkrijk verbinden. Xlinks zal een elektriciteitscentrale van 10,5 GW bouwen (7 GW zonne-energie en 3,5 GW windenergie) in Marokko. Het project zal in 8% van de elektriciteitsbehoefte van het Verenigd Koninkrijk voorzien en zal naar verwachting 7 miljoen Britse gezinnen bereiken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team