Zoeken

Octopus Energy neemt deel aan onderzeese kabelproject Marokko-VK

13 mei 2022 - 15:00 - Economie

©

Octopus Energy, een Britse leverancier van hernieuwbare energie, heeft belangstelling voor het project om tegen 2030 een 3800 km lange onderzeese kabel aan te leggen die Marokko met het Verenigd Koninkrijk zal verbinden. Daartoe is de groep een financieel en strategisch samenwerkingsverband aangegaan met het Britse bedrijf Xlinks.

Octopus Energy heeft aangekondigd dat het een financieel en strategisch samenwerkingsverband is aangegaan met het in het Verenigd Koninkrijk gevestigde Xlinks, zo meldt Renewables Now, zonder verdere details te vermelden. Het Britse bedrijf voor hernieuwbare energie laat weten dat verdere investeringen worden besproken en dat er wordt nagedacht over afnamerecht. "De bedrijven onderzoeken ook een overeenkomst om Octopus’ KrakenFlex technologieplatform te gebruiken, om waarde te creëren voor consumenten en om het potentieel te onderzoeken om miljoenen warmtepompen aan te drijven met goedkope groene elektriciteit," aldus het bedrijf.

Lees ook: Nieuws over onderzeese kabel Marokko-VK

"De overstap naar groene energie zal de energierekeningen in het Verenigd Koninkrijk doen dalen. Afstappen van vluchtige fossiele brandstoffen was al belangrijk in de strijd tegen de klimaatverandering, maar nu is het duidelijk dat we hetzelfde moeten doen in termen van betaalbaarheid en veiligheid," zei Greg Jackson, oprichter van Octopus Energy Group.

Lees ook: Onderzeese kabel Marokko-VK binnenkort van start

De totale kosten van het Xlinks-project bedragen 16 miljard Britse ponden (21,9 miljard dollar). Het Britse bedrijf zal in Marokko een elektriciteitscentrale van 10,5 GW bouwen (7 GW zonne-energie en 3,5 GW windenergie). De verbindingskabel zal uit vier kabels bestaan. De eerste kabel zal begin 2027 operationeel zijn, terwijl de andere naar verwachting in 2029 in dienst komen. Het megaproject zou echter eerder kunnen worden gerealiseerd dan gepland. "Als het project dit jaar van start gaat, zal de elektriciteit in 2027 stromen en kan het project zijn volledige potentieel in 2030 bereiken," vertelde Sir Dave Lewis, voorzitter van Xlinks, aan Ian King’s Business Podcast op Sky News.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team