Zoeken

Onbekende neushoornsoort ontdekt in Marokko

28 oktober 2021 - 12:00 - Marokko

©

Fossielenjagers hebben in Ouarzazate de resten ontdekt van een tot nu toe onbekende neushoornsoort. Twee onderzoekers hebben een paleontologische studie uitgevoerd, waarvan de resultaten onlangs zijn gepubliceerd.

De vondst werd gedaan door fossielenjagers die het verkochten aan een zekere Serge Xerri in Rabat. Deze schonk het aan de Faculteit Wetenschappen van Aïn Chock. De soort kreeg de naam Eozara xerrii toegewezen. Denis Geraads, van het Onderzoekscentrum voor paleontologie in Parijs en Samir Zouhri, van het Departement Geologie van de Faculteit Aïn Chock in Casablanca, hebben een paleontologische studie uitgevoerd en zeggen dat het gaat om een "vrijwel complete schedel met een gearticuleerde onderkaak en enkele fragmentarische postcraniale resten".

Lees ook: Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Marokko

Daarmee beschrijven de onderzoekers de eerste gedefinieerde vertegenwoordiger van de subfamilie Elasmotherium in Noord-Afrika, afkomstig van de Boven-Mioceen site van Skoura bij Ouarzazate, op de zuidelijke hellingen van de centrale Hoge Atlas in Marokko.

Lees ook: Marokko: ontdekking 66 miljoen jaar oude mosasaurus

"De schedel wordt gekenmerkt door lange neusbeenderen die wijzen op een sterke hoorn en lange onderkaak die naar voren toe groter is. In vergelijking met andere Rhinocerotidae (neushoorns) is het gezicht matig langgerekt. De onderste snijtanden zijn middelmatig groot, de rij premolaren is kort en de middelste van de drie bovenste hoektanden is krom", zo detailleren de auteurs van de studie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team