Zoeken

Nieuwe dinosaurussoort ontdekt in Marokko

29 september 2021 - 11:20 - Marokko

©

Een nieuwe soort dinosaurus is zojuist ontdekt in Marokko, in een mijn in Boulahfa in de Midden Atlas, door een team van internationale onderzoekers.

De onderzoekers zeggen dat het een nieuwe soort ankylosaurus is, een dier van indrukwekkende grootte, bedekt met een dik kopborststuk. Volgens paleontologisch onderzoek door een gemengd team van onderzoekers, dateert zijn verschijning van 163 tot 167 miljoen jaar geleden. Het team wordt geleid door Susannah Catherine Rose Maidment, een Britse paleontologe aan het Natural History Museum in Londen.

Lees ook: Marokko: ontdekking 66 miljoen jaar oude mosasaurus

Het team verwierf in 2019 een rib van deze ankylosaurus via een fossielenhandelaar in Cambridge, meldde Challenge. De paleontologen achter de ontdekking zeggen dat deze nieuwe dinosaurus, Spicomellus afer genaamd, niet enkel de oudste ankylosaurus is die ooit is ontdekt en de eerste die op het Afrikaanse continent is gevonden, maar ook dat hij uitstekende benige stekels heeft in zijn ribben, een kenmerk dat hem volgens de onderzoekers onderscheidt van alle andere gewervelde soorten.

"Dit nieuwe fossiel, waarbij het schildplaat fysiek met de botten is versmolten, is anders dan alles wat tot nu toe is gezien. Bovendien worden ankylosaurussen gewoonlijk gevonden in Noord-Amerika en Azië. We kennen inmiddels een heleboel verschillende soorten, maar deze is totaal verschillend van de andere soorten," verklaarde Susannah Catherine Rose Maidment.

Lees ook: Marokko: Homo sapiens maakte 120.000 jaar geleden al kleren

Aanvankelijk dachten de onderzoekers dat het fossiel "een stegosaurus was, omdat het afkomstig was van een vindplaats in Marokko waar vorig jaar een stegosaurus werd gevonden. "Deze dinosaurussen komen uit een nieuwe vindplaats in Marokko. Als we daar blijven zoeken, vinden we misschien meer onderdelen van dit skelet, want het is op dit moment nogal gefragmenteerd," voegde Susannah Catherine Rose Maidment eraan toe.

Bladna.nl