Zoeken

Marokko: ontdekking 66 miljoen jaar oude mosasaurus

18 mei 2021 - 20:20 - Marokko

©

Een collectief van wetenschappers heeft een nieuwe soort mosasaurus ontdekt die miljoenen jaren geleden leefde in het gebied dat nu Marokko is. De enorme zee-dinosaurus heeft de naam "Pluridens serpentis" gekregen.

Het tijdschrift Cretaceous Research meldt dat wetenschappers uit Marokko, Frankrijk en Groot-Brittannië onlangs een artikel hebben gepubliceerd over de ontdekking van een nieuwe soort mosasaurus. De reconstructie van het skelet is gemaakt aan de hand van twee complete schedels en kaken die zijn gevonden in Marokko.

Uit het onderzoek is gebleken dat de mosasaurus ongeveer 8 meter lang was. De gevonden exemplaren wijken volgens het artikel sterk af van andere soorten van deze zee-hagedis die in het verleden zijn ontdekt. Zo had het beest "langwerpige en stevige kaken, kleine tanden en een gespecialiseerde tandimplantatie" waardoor hij makkelijker op kleine prooien kon jagen. Ook had de nieuw ontdekte soort uitzonderlijk kleine ogen voor een mosasaurus.

Volgens Nick Longrich, paleontoloog aan het Milner Center for Evolution aan de Universiteit van Bath en co-auteur van het artikel, zal de zee-dinosaurus waarschijnlijk zijn tastzintuigen en chemische waarneming hebben gebruikt om voedsel te vinden zoals dat ook bij moderne zeeslangen het geval is.

"Het feit dat Pluridens serpentis zoveel zenuwen in zijn gezicht had, kan betekenen dat het veranderingen in de waterdruk gebruikte om dieren te detecteren bij weinig licht, hetzij ’s nachts of in diep, donker water", vertelt Longrich. "Als hij zijn ogen niet gebruikte, was het zeer waarschijnlijk dat hij zijn tong gebruikte om te jagen, als een slang".

Uit het onderzoek is gebleken dat de mosasaurus ongeveer tussen de 72 en 66 miljoen jaar geleden in de wateren heeft rondgezwommen waar later het continent Afrika en het koninkrijk Marokko vorm zouden krijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team