Zoeken

Marokko meest oneerlijke land ter wereld?

25 augustus 2021 - 12:40 - Marokko

©

China, Marokko, Peru en Kazachstan sluiten de eerlijke ranglijst af die is opgesteld door een studie van Zwitserse en Amerikaanse onderzoekers. Zwitserland en Scandinavië staan voeren de lijst aan.

Een team van onderzoekers heeft een studie verricht naar de mate van eerlijkheid van mensen. De studie, waarvan de resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift Science, werd uitgevoerd in 355 steden in 40 landen, waar de onderzoekers portefeuilles met verschillende geldbedragen achterlieten, afhankelijk van de koopkracht van het land. Meer dan 17.000 portefeuilles werden "verloren" met daarin tussen 13,45 en 100 dollar in de plaatselijke valuta van elk land. De portefeuilles bevatten ook een sleutel, een boodschappenlijstje en visitekaartjes met de naam en het e-mailadres van de eigenaar.

Lees ook: Restaurants Marrakech: 5000 dirham voor diner

"We gebruikten fictieve namen van mannen die in elk land veel voorkwamen. Het boodschappenlijstje en de visitekaartjes waren allemaal in de plaatselijke taal geschreven om aan te geven dat de persoon een ingezetene van het land is," aldus de auteurs van de studie. De onderzoekers waren verrast door de onverwachte resultaten: "In bijna alle landen zijn burgers eerder geneigd portefeuilles met meer geld terug te geven," merken zij op. Gemiddeld werd 72% van de portefeuilles met een groot bedrag teruggebracht, tegenover 51% van die met een klein bedrag.

Volgens de studie zijn de Zwitsers en de Scandinaviërs het eerlijkst, terwijl China, Marokko, Peru en Kazachstan de ranglijst sluiten. Het aandeel teruggekeerde portefeuilles bedroeg meer dan 70% in Noorwegen en Zwitserland. In China werden er minder dan 10% van de portemonnees met een klein bedrag teruggebracht, en meer dan 20% wanneer er meer yuans in zaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team