Zoeken

Omar Hilale: "Gebaar van Koning Mohammed VI niet beantwoord door Algerije"

27 november 2021 - 15:00 - Marokko

©

Omar Hilale, de ambassadeur en permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, zegt dat Algerije zijn vermogen inzet om Marokko aan te vallen, in plaats van te werken aan de "ernstige" sociaal-economische crisis die het land teistert.

In een interview met het Amerikaanse tijdschrift Newslooks, verwees de diplomaat naar de diplomatieke crisis tussen Marokko en buurland Algerije. Hij zei dat het koninkrijk altijd een pacifistische houding heeft aangenomen ten aanzien van conflicten. "In plaats van zijn fouten in te zien, probeert Algerije Marokko de schuld te geven van al zijn problemen, gelukkig volgt het Algerijnse volk deze dagelijkse lastercampagne niet helemaal," zei hij.

Lees ook: VN-ambassadeur Omar Hilale hekelt Algerijnse kritiek over Sahara

Volgens hem is Marokko geen oorlogvoerend land en heeft het altijd de voorkeur gegeven aan een verantwoordelijke en weldoordachte houding. Dit blijkt uit de recente toespraak van Koning Mohammed VI, die Algerije de hand reikte door het land uit te nodigen "samen en onvoorwaardelijk te werken aan de totstandbrenging van bilaterale betrekkingen op basis van vertrouwen, dialoog en goed nabuurschap". "Helaas bleef het koninklijk gebaar onbeantwoord," betreurde de ambassadeur.

Wat de eventuele hervatting van de dialoog tussen de twee landen betreft, verklaarde de ambassadeur dat de weigering van Algerije om terug om de tafel te gaan zitten een "vlucht naar vooruit" is die de lidstaten "niet begrijpen, noch hier in New York, noch in de hoofdsteden" van de wereld.

Lees ook: Koning Mohammed VI stuurt bericht naar Algerijnse president

Marokko blijft ervan overtuigd dat er geen oplossing voor dit probleem is zonder de "effectieve en verantwoordelijke" deelname van Algerije, aldus de ambassadeur. Het koninkrijk, dat via de hoogste autoriteit van het land zijn steun heeft betuigd aan de secretaris-generaal van de VN en zijn persoonlijke gezant, Staffan da Mistura, blijft zich inzetten voor het politieke proces.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team