Zoeken

Sahara: Omar Hilale haalt uit naar Algerije (video)

13 oktober 2023 - 20:00 - Marokko

©

Omar Hilale, de permanente vertegenwoordiger van Marokko bij de Verenigde Naties, heeft scherpe kritiek geuit op Algerije, beschermer van het Polisario in het Sahara-conflict.

Hilale haalde uit naar Algerije tijdens zijn toespraak voor de leden van de vierde Commissie van de Algemene Vergadering van de VN, door te stellen dat het land zichzelf beschouwt als een partij in het Sahara-conflict door zich zelfs vóór Marokko te noemen. Hij verwees naar een brief uit 1975 van de voormalige Algerijnse ambassadeur bij de VN: "Behalve Spanje als administratieve macht zijn de betrokken en geïnteresseerde partijen in de Westelijke Sahara-kwestie: Algerije, Marokko en Mauritanië," citeerde Hilale.

Lees ook: Marokko en Algerije botsen bij de VN over de Sahara

Volgens de Marokkaanse diplomaat is Algerije niet oprecht geïnteresseerd in een definitieve oplossing voor het geschil over de Sahara. "In tegenstelling tot Algerije is Marokko vastbesloten om een definitieve oplossing voor dit kunstmatige regionale geschil te vinden, om de stabiliteit, veiligheid en welvaart van de Maghreb-regio en daarbuiten te waarborgen," verklaarde de Marokkaanse diplomaat. Hilale benadrukte ook Marokko’s toewijding aan een politiek proces onder exclusieve leiding van de VN, gebaseerd op het Marokkaanse autonomie-initiatief binnen de soevereiniteit en territoriale integriteit van het koninkrijk.

Lees ook: Omar Hilale zet Algerijnse journalist klem: "Bedankt Habibi!"

De samenwerking tussen Marokko en de persoonlijke gezant van de VN, Staffan de Mistura, werd geprezen door Hilale, verwijzend naar de verschillende bezoeken van de Mistura aan Saharaanse provincies en ontmoetingen met lokale vertegenwoordigers en leiders. Hij benadrukte dat dankzij een investering van ruim 10 miljard dollar, de Sahara-regio is uitgegroeid tot een belangrijk continentaal knooppunt. Hilale herinnerde er ook aan dat bijna dertig landen en regionale organisaties consulaten hebben geopend in Laayoune en Dakhla, wat hun steun voor de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara bevestigt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team