Zoeken

Ambassadeur Algerije heeft Marokko definitief verlaten

13 oktober 2021 - 10:00 - Marokko

©

De spanningen tussen Algerije en Marokko blijven oplopen. Algiers heeft nu besloten om een einde te maken aan de missie van Abdelhamid Abdaoui, ambassadeur van Algerije in Marokko.

"Bij presidentieel decreet op 19 Safar 1443, overeenkomend met 26 september 2021, worden de functies van buitengewoon en gevolmachtigd ambassadeur van de Democratische Volksrepubliek Algerije in Rabat (Koninkrijk Marokko), uitgeoefend door dhr. Abdelhamid Abdaoui, met ingang van 25 augustus 2021 beëindigd," staat in het Algerijns staatsblad van maandag 11 oktober.

Lees ook: Crisis Marokko-Algerije: Abdelmadjid Tebboune weigert bemiddeling

Algiers had in juli ambassadeur Abdelhamid Abdaoui teruggeroepen voor overleg. Op 24 augustus had het buurland besloten om de diplomatieke betrekkingen met Marokko te verbreken vanwege "vijandige handelingen". Algiers verwijt Rabat de steun van Omar Hilale, permanente vertegenwoordiger van het koninkrijk bij de Verenigde Naties, aan het "dappere Kabylische volk", de uitspraken van de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken tijdens zijn bezoek aan Rabat, de steun die Marokko zou hebben geboden aan de Beweging voor Zelfbeschikking van Kabylië (MAK) en de Rachad-beweging, en oudere incidenten zoals de schending van de Algerijnse vlag in 2013 in Casablanca.

Lees ook: Algerije eist vertrek Marokkaans leger uit Guerguerat

Op 22 september besloot Algerije een stap verder te gaan door zijn luchtruim te sluiten voor Marokkaanse burger- en legervliegtuigen en toestellen die in Marokko geregistreerd zijn. Sindsdien blijven de spanningen toenemen. De Algerijnse president Abdelmadjid Teebboune heeft Marokko met het ergste bedreigd als de "vijandigheden tegen zijn land" doorgaan. "Natuurlijk is het niet gemakkelijk om naar een directe confrontatie te gaan, maar Algerije zal in geval van extreme noodzaak naar deze mogelijkheid gaan. […] Wie ons zoekt, vindt ons," dreigde Tebboune in een interview met de Algerijnse media.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team