Zoeken

Oefent Algerijnse leger voor oorlog tegen Marokko?

16 juni 2022 - 19:40 - Wereld

©

Na militaire oefeningen in de streek van Tindouf, gelegen aan de zuidwestelijke grens met Marokko, heeft het Algerijnse Volksleger (ANP) dinsdag in het uiterste zuiden van Algerije geoefend met scherpe munitie. Daarbij werd het binnendringen van een onconventionele vijand op het nationale grondgebied gesimuleerd. Bereidt de oosterbuur zich voor op een mogelijke oorlog tegen Rabat of tegen de terroristen in Mali?

De militaire manoeuvres vonden plaats in Bordj Badji Mokhtar, aan de grens met Mali, een land dat al jaren wordt geteisterd door geweld. De oefeningen passen in het kader van het trainingsprogramma van het Algerijnse leger. Officieel heeft de militaire oefening tot doel "de gevechtscapaciteiten te optimaliseren" en "de interoperabiliteit tussen de verschillende militaire hoofdkwartieren" te verbeteren, maar ook om "de commando’s en de hoofdkwartieren te trainen in de voorbereiding, planning en uitvoering van operaties in het licht van mogelijke dreigingen", aldus het Algerijnse ministerie van Defensie in een verklaring.

Lees ook: African Lion 2022 veroorzaakt paniek bij Algerijnse leger

"Tijdens de oefening werden ook parachutisten en paracommando’s onder bescherming van artillerie en gevechtsvliegtuigen gedropt. Ze hadden als opdracht de vernietiging van strijdkrachten van een onconventionele vijand, die op Algerijns grondgebied trachten te infiltreren. Er is ook een operatie uitgevoerd waarbij speciale troepen in de diepte van de vijandelijke verdedigingswerken werden gedropt," voegt dezelfde bron eraan toe.

Lees ook: Nieuwe waarschuwing baas Algerijns leger aan Marokko

Afgezien van de officiële redenen die werden aangevoerd om de organisatie van de militaire oefening te verklaren, wijst alles erop dat Algerije zich voorbereidt op een mogelijke oorlog tegen Marokko, dat het altijd als "vijand" heeft beschouwd. Sinds de verbreking van de diplomatieke betrekkingen door Algiers zijn de spanningen tussen de twee landen toegenomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team