Zoeken

Algerije: "Marokko verantwoordelijk voor aanval op konvooi Mali"

18 juli 2022 - 18:20 - Wereld

©

Een Algerijnse leidinggevende zegt dat Marokko verantwoordelijk is voor de gewapende aanval op een Algerijnse konvooi in de noordelijke Malinese stad Gao in juli vorig jaar.

"Drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs die ingehuurd waren door een Algerijns bedrijf om goederen te vervoeren tussen Algerije en Mali, raakten in juli vorig jaar gewond bij een aanval in de buitenwijken van de stad Gao, in het noorden van Mali," meldde de Algerijnse diplomatie toen in een persbericht. Via een verklaring aan een Qatarese website, stelt een Algerijnse verantwoordelijke dat gewapende mannen de aanval in opdracht van Marokko hebben gepleegd.

Lees ook: Marokkanen doodgeschoten in Mali (video)

"Wat onder meer kon worden onderzocht, is de vraag of de aanval op het handelskonvooi in Noord-Mali een geïsoleerde terreurdaad was, dan wel verband hield met de eerdere aanvallen op handelskonvooien in het woestijngebied nabij de grens met Mauritanië. De gewapende groeperingen in Noord-Mali zijn namelijk onderling verbonden met meervoudige belangen, bestemmingen en overlappende netwerken," voegt dezelfde bron eraan toe.

Lees ook: In Mali doodgeschoten Marokkanen: Algerije en Polisario verdacht

Dezelfde Algerijnse functionaris zegt ook dat de Algerijnse veiligheids- en militaire diensten de rapporten over de aanslag hebben bestudeerd, "om de omstandigheden waaronder deze heeft plaatsgevonden te achterhalen. Het is niet uitgesloten dat de aanslagen deel uitmaken van een poging om Algerije te betrekken in een oorlog in de Sahel-regio, waar de veiligheidssituatie onstabiel is", concludeert hij.

Bladna.nl