Zoeken

Nieuwe waarschuwing baas Algerijns leger aan Marokko

24 april 2022 - 20:20 - Wereld

©

Luitenant-generaal Said Chanegriha, chef-staf van het Algerijnse volksleger (ANP), waarschuwt iedereen die "het zou wagen", om in de crisis met Marokko de territoriale integriteit van Algerije, de eenheid van zijn volk en zijn nationale soevereiniteit te ondermijnen.

In de toespraak die Said Chanegriha afgelopen donderdag hield voor de leidinggevenden en het personeel van het Commando Landstrijdkrachten, zette hij meteen weer de toon. "Algerije weet hoe het moet reageren op iedereen die zijn territoriale integriteit, de eenheid van zijn volk en zijn nationale soevereiniteit wil ondermijnen en zal zijn glorieuze koers en zijn nobele project, vastberaden voortzetten, namelijk het land te zijn dat het wil worden en niet het land dat men wil dat het wordt", zo waarschuwde hij, zonder Marokko te benoemen. Algerije beschouwt het koninkrijk als "een potentiële vijand" en heeft alle betrekkingen met Rabat verbroken op 24 augustus.

Lees ook: Baas Algerijns leger beschuldigt Marokko opnieuw

Algerijnen "zijn zich bewust van het feit dat Algerije groot is vanwege zijn onveranderlijke standpunten. Het land is nooit gewaardeerd en zal ook nooit gewaardeerd worden, door bepaalde samenzweerderige partijen. De pogingen tot chantage, destabilisatie en uitputting waarmee het wordt geconfronteerd, hebben enkel als doel om zijn mogelijkheden en macht te belemmeren", vervolgde de generaal. Hij voegde eraan toe dat zijn land "reële mogelijkheden heeft die niet enkel zorgen voor een klimaat van stabiliteit en welvaart, maar ook voor een belangrijke positie op regionaal en internationaal niveau".

Lees ook: Algerijns leger belooft aanvallen van de "Marokkaanse vijanden" te bestrijden

In een geheel andere toespraak op de militaire basis van Bordj-Badji-Mokhtar, beschuldigde Said Chanegriha een paar dagen geleden Marokko openlijk van "pogingen om verdeeldheid te zaaien via huurlingen" tussen Algerijnen onderling, maar ook tussen het volk en zijn leger.

Bladna.nl