Zoeken

Veroordeling Geert Wilders in ’minder Marokkanen’-zaak blijft staan

10 juli 2021 - 15:40 - Wereld

©

De Hoge Raad heeft de strafzaak tegen PVV-voorman Geert Wilders over zijn ’minder-Marokkanen’-uitspraak afgerond en heeft besloten dat de veroordeling voor groepsbelediging in stand blijft. Ook de procureur-generaal adviseerde eerder het vonnis van het gerechtshof te handhaven.

Wilders werd in september vorig jaar in hoger beroep schuldig bevonden aan groepsbelediging, maar kreeg geen straf opgelegd. De politicus deelde meteen na de uitspraak mee dat hij naar het hof van cassatie zou trekken. Volgens hem heeft justitie hulp gekregen van de politiek en de ambtenarij bij zijn veroordeling en was het om die reden dan ook een politiek proces. Hij zei dat Nederland een "corrupt land" is, omdat "Marokkanen die steden en wijken in de fik steken daar meestal mee wegkomen", schrijft NOS.

Lees ook: Nederland: Hoge Raad adviseert ’minder Marokkanen’-vonnis in stand te houden

De Hoge Raad oordeelde dinsdag dat de veroordeling van Wilders wegens groepsbelediging definitief is, omdat hij een groep mensen "met eenzelfde nationale afstamming" heeft beledigd, met name Marokkaanse Nederlanders. "Groepsbelediging is verboden volgens het Wetboek van Strafrecht. Ook een politicus dient zich aan de grondbeginselen van de rechtsstaat te houden."

De Hoge Raad vindt dat de uitspraken van Wilders "onnodig grievend" zijn voor alle Marokkanen. Uitlatingen kunnen wel provocerend zijn, maar ze mogen niet aanzetten tot onverdraagzaamheid. "Het recht op de vrijheid van meningsuiting, in het bijzonder dat van een politicus, mag daarom een veroordeling niet in de weg staan", luidt het oordeel van de hoogste rechter.

Lees ook: Geert Wilders veroordeeld voor "minder Marokkanen" uitspraken

Wilders is het niet eens met de uitspraak en zegt dat hij zich er niets van zal aantrekken. "Niks, maar dan ook helemaal niks. Deze uitspraak bestaat voor mij niet. Ik zal me bij volgende bijeenkomsten uitspreken zoals ik dat altijd doe, ik laat mij niet de mond snoeren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team