Zoeken

Gevaccineerde Marokkanen terug welkom in Europa

7 mei 2021 - 10:00 - Wereld

©

De Europese Commissie heeft een voorstel gedaan om de grenzen van Europese landen open te stellen voor landen buiten de Europese Unie (EU), waaronder Marokko, die al vergevorderd zijn met de vaccinatie van de bevolking. De commissie baseert het voorstel op de meest recente gegevens over de vaccinatie tegen het coronavirus wereldwijd.

Volgens het voorstel, dat nog nader moet worden onderzocht door de Europese Raad, moeten de grenzen van Europese landen worden opengesteld voor gevaccineerde inwoners van landen buiten de EU. Het gaat alleen om niet-essentiële reizen. Uit een verklaring van de Europese Commissie blijkt dat de vaccins effectief zijn in het stoppen van de verspreiding van het coronavirus. Het Europese voornemen is goed nieuws voor Marokkanen, aangezien de vaccinatiecampagne in het koninkrijk vlot verloopt.

Alleen personen die ten minste 14 dagen voor hun reis volledig gevaccineerd zijn, zullen af kunnen reizen naar EU-landen. Ze moeten dan wel zijn ingeënt met een vaccin dat goedkeuring heeft gekregen van de EU. Mogelijk wordt de regeling later nog uitgebreid voor mensen die pas een inenting hebben ontvangen.

Volgens de commissie moet er ook een Europees systeem worden opgetuigd waarmee de echtheid van vaccinatiecertificaten uit uiteenlopende landen kan worden gecontroleerd. Bovendien moet er een nieuw "noodremmechanisme" in werking treden waardoor EU-landen kunnen voorkomen dat verschillende varianten van het coronavirus het land in komen. "Dit zal de lidstaten in staat stellen snel te handelen en alle reizen vanuit de getroffen landen tijdelijk tot het strikte minimum te beperken gedurende de tijd die nodig is om de passende gezondheidsmaatregelen uit te voeren", meldt de Europese Commissie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team