Zoeken

Polisario wil een zetel bij de Verenigde Naties

8 april 2021 - 11:20 - Wereld

©

De afscheidingsbeweging Polisario kiest voor een nieuwe strategie om de crisis in de Sahara op te lossen. De minister van Buitenlandse Zaken van de Sahrawi Arabische Democratische Republiek (SADR), Mohamed Ould Salek, liet afgelopen maandag tijdens een persconferentie in Algiers weten dat hij zitting wil nemen in de Verenigde Naties.

"De Saharaanse staat claimt zijn zetel bij de Verenigde Naties, aangezien Marokko nog steeds obstakels opwerpt voor het houden van een referendum over zelfbeschikking", verklaarde Ould Salek tijdens de persconferentie in de Algerijnse hoofdstad. Omdat de Polisario is uitgesloten van vergaderingen van de Veiligheidsraad, verloopt de communicatie tussen de separatisten en de secretaris-generaal van de VN via één van de landen die wel in de raad zitten.

De persconferentie is onderdeel van een campagne die door het Polisario front is gestart in aanloop naar de eerstvolgende bespreking van de Sahara-kwestie in de Veiligheidsraad op 21 april.

In de meest recente verklaringen van hoge functionarissen van de Polisario, wordt de passiviteit van de Verenigde Naties gehekeld om de optie van een referendum in de Sahara bespreekbaar te maken en te realiseren. De VN-commissie die moest vaststellen welke kiezers in de regio hun stem uit zouden mogen brengen tijdens een referendum is in januari 2000 opgeheven door de toenmalige secretaris-generaal Kofi Annan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team