Zoeken

Nederland belt met Marokko voor vaccinatie-advies

19 mei 2021 - 17:50 - Wereld

©

Omdat de vaccinatiebereidheid in de Utrechtse wijk Overvecht achterloopt, werd er een speciale informatieavond over vaccins georganiseerd, maar ook daarvoor was de opkomst laag.

Meriem Khairoun, arts bij de corona-teststraat in Overvecht, presenteerde de speciale informatieavond over vaccins. Ze hoopte op de aanwezigheid van buurtbewoners en wilde hen overtuigen om een prik te halen via een goede uitleg over de werking van vaccins. Maar enkel een handjevol mensen kwam opdagen. Els Wegdam van Wijkplatform Overvecht organiseert wel eens vaker informatieavonden, mensen reageren daar doorgaans enthousiast op, maar niet deze keer. Ze kreeg zelfs boze reacties van mensen die al hadden besloten om zich niet te laten vaccineren en daar ook niet meer over in discussie wilden gaan.

Zo’n 35 huisartsen, GGD-artsen, schooldirecteuren, buurthuismedewerkers, lokale politici en taalcoaches namen deel aan de dialoogavond. Huisarts Nikki Makkes zei tijdens de informatieavond dat bewoners de gezondheidszorg steeds meer zien als een verlengstuk van de overheid. "Ze vinden dat wij, net als de overheid, iets van hen willen", zegt Makkes in NRC. Huisartsen zien dat vooral de groep van 60 tot 65 jaar thuis blijft. De onrust rond het AstraZeneca-vaccin is hier niet vreemd aan. Soms kwam enkel 30% van de uitgenodigden opdagen. "Schrikbarend weinig", vindt huisarts Makkes.

Teststraat-arts Khairoun legt uit dat ouders en grootouders hun keuze maken op basis van wat hun kinderen of kleinkinderen vinden. "Er wordt gebeld met Marokko, voor vaccinatie-advies", zegt ze. "Veel mensen in de wijk begrijpen filmpjes van het RIVM niet." Ook imams droegen een steentje bij door tijdens de ramadanperiode voorlichting te organiseren over het vaccin. Ze spraken tevens het hardnekkige gerucht tegen dat de vaccinatie een ongeoorloofde onderbreking van het vasten is.

Hulpverleners merken op dat het vooruitzicht op vakanties, familiebezoek in Marokko of een bedevaart, nog de meest overtuigende argumenten zijn. Vooral ook omdat wordt verwacht dat de Marokkaanse regering binnenkort gaat eisen dat je ingeënt bent om nog te kunnen reizen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team