Zoeken

Een onderzeeër voor Marokko?

16 februari 2024 - 12:00 - Marokko

©

De Spaanse scheepsbouwer Navantia ontkent dat het een bestelling heeft ontvangen van Marokko voor de bouw van onderzeeërs voor de Koninklijke Marokkaanse Marine.

Eerder berichtte de Franse krant La Tribune dat Marokko op zoek is naar onderzeeërs en dat het in gesprek is met verschillende werven, waaronder Navantia. Een woordvoerder van Navantia heeft echter tegenover El Confidencial verklaard dat er geen bestelling is geplaatst door Marokko.

Lees ook: Spaanse regering "lastiggevallen" over verkoop onderzeeër aan Marokko

Het klopt wel dat Marokko in 2019 interesse toonde in de aanschaf van minstens één onderzeeër, met de ambitie om een ​​regionale militaire macht te worden. Het koninkrijk heeft al diverse fregatten gekocht voor de marine. De aanschaf van onderzeeërs door Marokko zou de maritieme balans in de Straat van Gibraltar, de Westelijke Middellandse Zee en de Canarische Eilanden kunnen verstoren.

Lees ook: Spanje ontkent verkoop van onderzeeër aan Marokko voor één euro

Spanje heeft momenteel twee S-70-onderzeeërs in gebruik en bouwt nieuwe S-80-onderzeeërs. Het eerste model van de S-80-klasse zou in oktober van dit jaar in dienst kunnen worden genomen. Algerije, de grote rivaal van Marokko, heeft zes onderzeeërs in zijn bezit en heeft nog twee Russische onderzeeërs in bestelling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team