Zoeken

Spanje ontkent verkoop van onderzeeër aan Marokko voor één euro

7 maart 2023 - 09:00 - Wereld

©

De senator van Compromís, Carles Mulet, heeft vragen gesteld aan de Spaanse regering over berichten in de media met betrekking tot de verkoop van de Tramontana-onderzeeër aan Marokko "voor één euro".

In zijn vraag aan de regering wilde Mulet weten of de verkoop van de Tramontana-onderzeeër aan Marokko "een voorwaarde is voor de aankoop door de Marokkaanse Koninklijke Marine van drie moderne S-80+ onderzeeërs van de laatste generatie, uitgerust met AIP-voortstuwing, torpedo’s, anti-scheeps- en langeafstandsraketten, waarmee het Alawitische koninkrijk zijn afschrikking- en verdedigingskracht in de strategische zone van de Straat van Gibraltar zal versterken".

Lees ook: Navantia-patrouilleboot binnenkort geleverd aan Marokko

Mulet wilde specifiek weten "welke garanties de Spaanse regering heeft dat dit materiaal niet tegen de Spaanse belangen zal worden gebruikt door het Marokkaanse regime". Hij wilde ook weten of de berichten kloppen over de verkoop van de Tramontana-onderzeeër voor de symbolische prijs van één euro aan Marokko, "als bewijs van de uitstekende relaties tussen de twee landen".

Lees ook: Marokko wil Russische onderzeeër Amur 1650 binnenhalen

Als reactie hierop heeft de Spaanse regering verklaard dat zij "geen enkele informatie heeft waaruit blijkt dat de berichten over de verkoop van deze onderzeeër juist zijn".

Bladna.nl