Zoeken

Marokko mikt op koppositie met nieuwe haven Nador

5 maart 2024 - 17:00 - Marokko

©

Met de naderende voltooiing van de terminal van de nieuwe haven in Nador, zet Marokko een ambitieuze stap om een leidende rol te spelen in de maritieme sector van de Middellandse Zee. Nador West Med beoogt een geduchte concurrent te worden van de Spaanse havens Algeciras en Valencia.

De strategische ligging van Nador aan de Straat van Gibraltar, gecombineerd met de capaciteit om grote schepen te ontvangen, geeft de haven een significante troef. De eerste fase van de ontwikkeling omvat een hoofddijk van 4200 meter en een secundaire dijk van 1200 meter.

Lees ook: Megahaven Nador West Med bijna klaar

Naast havenfaciliteiten zullen er ook industriële, logistieke en servicezones worden ingericht, inclusief een containerterminal, een olieterminal en andere ultramoderne installaties. Dit alles met als doel Nador te transformeren tot een belangrijke economische hub.

Om de positie van Nador West Med te versterken, is Marokko in onderhandeling met verschillende internationale bedrijven over het beheer van de terminal. De Chinese multinational Cosco, een belangrijke speler in de maritieme sector, is een van de kandidaat-partners.

Lees ook: Koning Mohammed VI heeft grootse plannen voor haven Nador West Med

De ontwikkeling van de haven van Nador past binnen een bredere strategie om Marokko te positioneren als een prominente logistieke hub. Het land heeft al de haven Tanger Med, die tot de grootste containerhavens van Afrika behoort.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team